In Nederland is er vrijwel geen markt voor konijnenvlees. Zelfs met Kerst wordt nog maar weinig konijn gegeten. Belgen eten daarentegen graag konijnenvlees. De dieren worden over het algemeen intensief gehouden in kooisystemen en batterijen. Die moeten echter plaatsmaken voor een diervriendelijke houderijwijze: het parkkonijn. Sinds twee jaar is er in de Belgische supermarkten al diervriendelijk konijnenvlees te krijgen, maar discounter Lidl gaat een stap verder.

Het vandaag gepubliceerde persbericht stelt: "Supermarktketen Lidl verkoopt als eerste retailer in België enkel nog konijnenvlees afkomstig van konijnen uit diervriendelijke parksystemen. “In 2011 maakten wij de overstap naar welzijnskooien. Lidl zet nu de volgende stap en voert vanaf nu als enige supermarkt enkel nog konijnenvlees afkomstig van parkkonijnen”.
De Belgische dierenwelzijnsorganisatie GAIA juicht de beslissing toe, bij monde van voorzitter Michel Vandenbosch: “Door uitsluitend konijnenvlees van parksystemen te verkopen geeft Lidl opnieuw aan dat dierenwelzijn belangrijk is en dat verdient een pluim.”

De Friese konijnenhouders Jan en Tjitske Veenstra-Van Dijk fokken hun konijnen in een parksysteem. Zij zijn een van de weinige overgebleven Nederlandse konijnenfokkers (naar schatting zijn er nog een kleine honderd fokkers actief). Parkkonijnen leven in groepen op een redelijk oppervlak met schuilhoekjes, springplateaus en speelgoed. Ze leven niet langer op draadgaas maar op comfortmatjes en hebben de beschikking over hout, stro, hooi en ander knaagmateriaal. De moederdieren werpen ruim 6 keer per jaar gemiddeld 9 jongen. Zij leven in leefkooien met hun nest tot de konijntjes op de leeftijd van 5 weken naar de parken gaan, waar ze in 35 dagen tot een gewicht van 2,6 kilo gemest worden.

Overigens maakt Lidl geen melding van de herkomst van hun parkkonijnen. De capaciteit in België en Nederland was in ieder geval in 2010 nog verre van voldoende om te voorzien in de Belgische behoefte. Maar de discounter loopt wel voorop.

Fotocredits: kninepleats.nl, parkkonijnen
Dit artikel afdrukken