In een persbericht zegt Wakker Dier blij: Lidl gaat als eerste supermarkt hanenvlees verkopen van legkippen. Normaal worden de broertjes van legkippen direct uit het ei vergast omdat ze geen eieren leggen. Wakker Dier beloont Lidl met een positieve radiospot voor deze dierenwelzijnsprimeur. De legkippen gaan vanaf deze zomer eieren leggen op een nieuwe boerderij, genaamd Kipster. Zowel het vlees van de Kipster ‘leghaantjes' als de Kipster eieren liggen vanaf oktober in het schap bij Lidl. De eieren dragen 3 Beter Leven sterren van de Dierenbescherming. Wakker Dier is blij: “Het is absurd dat we aan de ene kant miljoenen kuikens fokken voor vlees, en aan de andere kant kuikentjes weggooien omdat ze minder opleveren. We zijn trots op Lidl dat zij deze duurdere haantjes gaan verkopen. Dat er maar veel supermarkten mogen volgen.”
In het Limburgse Castenray bouwt pluimveehouder Ruud Zanders momenteel de eerste Kipster-stal. Zanders wil het milieu-, mens- én diervriendelijkste supermarkt-ei van Nederland produceren. Maar ook voor de haantjes wilde hij een oplossing vinden. 'Leghaantjes' zijn economisch niet rendabel omdat ze langzaam groeien en geen eieren leggen. "Je laat toch geen dieren geboren worden om ze meteen dood te maken? Daarnaast leveren haantjes gewoon goed vlees. Omdat ze langzamer groeien en meer spieren hebben dan vleeskuikens, heeft hun vlees een stevigere bite", zegt Zanders in het AD.
'Boervriendelijk'
De Kipsterstal is ontworpen met de nieuwste technieken op het gebied van milieu. De legkippen kunnen zowel in een buitentuin als een binnentuin naar buiten. In de binnentuin wordt het fijnstof afgevangen zodat "niet alleen de omgeving bijvoorbeeld van een lagere fijnstof-uitstoot geniet, ook de kip zelf", aldus Wakker Dier. De eieren krijgen dan ook 3 Beter Leven sterren van de Dierenbescherming. Wakker Dier roemt ook de 'boervriendelijkheid', omdat Kipster en Lidl onderling een contract hebben gesloten waar de boer goed aan kan verdienen.
Radiospot
Om Lidl te belonen zal Wakker Dier in oktober, als de Kipster-eieren en haantjes in de winkels liggen, een radiospot uitzenden. "Wakker Dier hoopt zo een steentje bij te dragen om de stap van Lidl een succes te maken, zodat vele andere supermarkten zullen volgen".
Smaak en duurzaamheid
Haantjes gelden van oudsher als een delicatesse en smaken daadwerkelijk heel anders dan de vleeskip waar we aan gewend zijn geraakt. Ze zijn niet duurzamer omdat het vleesrendement van het voer aanmerkelijk beperkter is. Foodlog schreef daar eerder over naar aanleiding van een haantjes-proeverij voor de Nederlandse pers.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
John #7
John, al eens stil gestaan dat een te grote keuze per definitie leidt tot verspilling en een grotere claim op de natuur ?
Waarom hebben we aan één gezonde volgroeide kip of haan niet genoeg ?
Waarom oranje, groene, rode, paarse en punt-paprika's ? Waarom 14 verschillende tomaten ?
Ontwikkel een zwarte paprika, leg naast het zwaar gesubsidieerde gas nog wat zonnepanelen op het dak en extra subsidie voor 'innovatie' zal arriveren.
Zinvolle ontwikkeling ?
alles met 3 drie sterren is goed voor het dierwelzijn en minder goed voor het milieu. Het is maar net waar je als consument de nadruk op wil leggen. Maar hoe dan ook het is een super initiatief, als de consument meer kan kiezen is er ook ruimte voor ontwikkeling. Een grote variatie geeft ruimte voor ontwikkeling!
Wouter #1, als je een haantje eet, eet je geen hennetje en kost dat dus 1 kippenzieltje i.p.v. 2 (voor elke hen óók een haantje). Misschien doet dat iets met je gevoel?
Mijn ratio zegt dan: Liever grote beesten eten.
Jan-Peter #4
Ik ken die dingen niet. Is je reactie er een met heimwee ? Of een beetje sarcastisch bedoeld ? Ik vind het maar een vies ding. Zou ik nooit naar pakken..
Wat de topic betreft:
Wat een taalgebruik: Het gaat hier over ‘leghanen’.. En legkippen, die “dankzij de nieuwste techniek in een binnentuin naar buiten kunnen”.
Raak er confuus van. The medium is the message, maar dat niet alleen: de speelsheid met taal in de voedingsindustrie om de klant voor het lapje te houden, is van ongeremde creativiteit.
Wouter #1
Kan er niet aan doen, maar we hadden ooit een discussie met een streng gelovige dame, die opkwam voor de rechten van het ‘Ongeboren Leven’ en ons een foldertje aansmeerde. Ik hield me wat afzijdig; aan dat soort discussies neem ik liever geen deel.
Maar toen ik haar gemeen de vraag stelde, hoe ze dacht over het ‘Onverwekte Leven’, dat toch ook rechten heeft, en dat ik me daar graag voor wilde inzetten.., trapte ze er in.
Ja, zei ze peinzend, daar moet ik toch eens over nadenken.
Het doet me denken aan de argumentatie van Wakker Dier. Beter opeten dan vermoord worden, en in dat kader ook heel erg verdrietig, als je helemaal niet mag komen, en niet eens de shredder haalt..
Wie kent ze nog, de Goudhaantjes van Herman Kramer.