Vorig jaar voorspelden analisten dat Schwarz in 2018 de grootste retailer van Europa zou worden.

De inhaalrace is echter dit jaar al gelopen, meldt FAZ. Schwarz, het moederconcern van Lidl en Kaufland, heeft in het boekjaar 2014/15 Carrefour al ruimschoots ingehaald. De afgelopen jaren was Carrefour nog altijd nummer één, nu blijkt Schwarz met een omzet van € 79,3 miljard ineens zo'n € 4 miljard groter. De omzetgroei bedroeg het afgelopen boekjaar € 5,3 miljard.

Lidl aanjager van de groei
De Schwarz Gruppe behaalde dit resultaat dankzij een sterke thuismarkt, maar vooral dankzij de internationale expansie. In Europa is de Schwarz Gruppe actief met 350.000 werknemers in twee grote ketens, Lidl en Kaufland. Lidl groeide het hardst. De discounter zag zijn omzet met 9% stijgen. Kaufland groeide met 2,8%.

Daarmee wordt de Schwarz Gruppe de vierde retailer ter wereld. De nummers 1, 2 en 3 bevinden zich in de VS: Walmart, Costco en The Kroger Co.

Kwaliteitsoffensief
Voor de komende jaren mikt de Schwarz Gruppe met Lidl op twee sporen. Enerzijds investeert het bedrijf in nieuwe winkels en opknappen van de bestaande vestigingen (onder andere met ter plekke gebakken brood). Anderzijds is een kwaliteitsoffensief ingezet waarmee de discounter zich op nieuwe klantsegmenten richt. Vooralsnog met groot succes. Het bedrijf profiteert van de krappere beurs van consumenten die toch kwaliteit willen kunnen blijven kopen. Dat kan dankzij Lidl, die daarmee versneld klanten van de traditionele supermarktformules lijkt weg te lokken.

Fotocredits: S. Alexis

Dit artikel afdrukken