De Irish Farmers Association (IFA) mag zeggen dat de melk van het huismerk van Lidl in Ierland niet van Ierse herkomst is. Er is geen sprake van laster, besloten de rechters van het Ierse High Court in een procedure die Lidl aangespannen had tegen IFA.

Eerder dit jaar voerden de Ierse boeren een advertentiecampagne tegen de huismerkmelk van Lidl en Aldi. Op de verpakkingen van de melk in de Ierse vestigingen van de discounters stonden afbeeldingen van zuivel- en kaasfabrieken. De Ieren geloofden niet dat de melk uit Ierland afkomstig is ; de afbeeldingen wekten die indruk wel. In advertenties stelde IFA de huismerkmisleiding aan de kaak.

Tot verontwaardiging van Lidl, dat een lasterprocedure startte tegen IFA-voorzitter Tim Cullinan. Volgens Lidl waren de beschuldigingen van misleiding en niet-Ierse melk "ontzettend schadelijk" voor Lidl en de reputatie van de supermarktketen. "Helemaal omdat de aantijgingen niet waar zijn." De Ierse Lidl-melk wordt geleverd door Strathroy in Noord-Ierland maar de pakken zijn gevuld met Ierse melk. Wel wordt de melk buiten Ierland verpakt. Alleen daarom mag het logo van de National Dairy Council er niet op.

Het Ierse High Court besloot gisteren dat Lidl in het ongelijk gesteld wordt en daarom ook voor de proceskosten moet opdraaien, aldus Nieuwe Oogst. Cullinan - ook vicevoorzitter van de Europese boerenkoepel Copa-Cogeca - reageert verheugd. De supers die (goedkope) huismerken in de markt zetten, 'ondermijnen' de melkveehouders die de producten daadwerkelijk maken. Met de 'nepboerderijen' en 'namaakzuivelfabriek' op de verpakkingen worden consumenten al langer misleid over de herkomst van de melk.
Nieuwe Oogst - Ierse boeren winnen huismerkzaak tegen Lidl en Aldi
Reageer
  • Deel
Druk af