Beschikbaar en vers belangrijker dan energieargument vanwege koopkracht
Die economische ongunstigheid verandert als koopkracht een minder belangrijke rol speelt of als door afgelegenheid schaarste wordt opgelost. Producten worden dan weliswaar twee tot driemaal zo duur, maar zijn wel van een uitstekende kwaliteit vers, smaakvol en beschikbaar voor wie het kan betalen.
Producten worden dan weliswaar twee tot driemaal zo duur, maar zijn wel van een uitstekende kwaliteit vers, smaakvol en beschikbaar voor wie het kan betalenDat heeft een groot voordeel voor Aziatische steden. Hun economieën groeien als kool. De koopkracht groeit, maar de steden kunnen door hun omvang en de afgelegenheid van tuinbouwgebieden niet beschikken over voldoende vers voedsel. Zelfs niet voor wie duurdere groente kan betalen.
Hetzelfde fenomeen geldt voor rijke Westerse steden die door hun afstand van centra voor plantaardige teelt vaak genoegen moeten nemen met een lage kwaliteit vers door de lange aanvoerlijnen. Supermarkten in New York zijn bijvoorbeeld voor een groot deel van hun aanbod afhankelijk van teeltgebieden in California en Mexico. In dergelijke steden in oude rijke landen bestaat ruim voldoende koopkracht voor een exclusief kwaliteitsaanbod dat vers in de stad zelf is geproduceerd en bovendien een hogere smaakkwaliteit kan bieden.
'Ook voor Duitsland al haalbaar'
De NRC sprak de Nederlandse lector Jasper den Besten (HAS Den Bosch) die verwacht dat zelfs Duitse stedelijke supermarkten al een economisch haalbare markt hebben voor producten uit gestapelde lichtfabrieken. Duitsland is voor de Nederlandse kastuinbouw het grootste afzetgebied.
Als Den Besten gelijk heeft, signaleert hij mogelijk een nieuwe tweedeling in de samenleving tussen mensen die verse groenten kunnen betalen en mensen die ze niet meer kunnen betalen omdat 'gewone' groenten de kwaliteit niet hebben om door het rijke deel te worden gekocht en te duur worden voor het andere deel van de samenleving. Onze tuinbouw zal door een lagere afzet immers duurder worden, maar in het hogere segment van de Europese markt klanten verliezen.
Milieu heeft geen stem
Zolang er geld te verdienen is, gaan de investeringen in energievretende verse en op smaakgerichte stadsteelten door. De NRC schrijft: De bouw en inrichting van de nieuwe groentefabriek van AeroFarms in de VS kost een slordige 70 miljoen euro. Door de hoge energieprijs en investeringen, zijn de bladgroenten en kruiden vaak wel twee tot drie keer zo duur als het gangbare product. Toch heeft een zakenbank als Goldman Sachs in die groentefabriek in Newark geïnvesteerd. De verklaring ligt in de zojuist aangegeven voordelen van de schaarse beschikbaarheid van vers in Aziatische steden voor kapitaalkrachtige kopers en de lange aanvoerlijnen in oude rijke landen die geen tuinbouw in de buurt van hun grote steden hebben ontwikkeld.
De koopkracht in beide situaties kan de hogere energiekosten met gemak aan. Het milieu niet, maar dat heeft geen stem. Bovendien worden het lagere water-, mest- en bestrijdingsmiddelengebruik per eenheid product van groentefabrieken als duurzaam gezien, zodat het energetische nadeel uit beeld verdwijnt.
Op Foodlog werd al verschillende keren eerder fel gediscussieerd over de energetisch ongunstige ontwikkeling die groentefabrieken met zich meebrengen in deze (Dakkas in Den Haag), deze (analyse door Levien van Zon) en deze draad (de eerste 'boervrije' boerderij in Japan).
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#Henric
Electriciteit en warmte (afval) zijn met elkaar verbonden. Dat is een groot probleem in de tropen en zuidelijk Europa in de zomer. Het kost veel energie om de warmte productie weg te koelen bij electriciteit productie als het buiten al warm is. Daarom is stroom duur in de tropen en dat zal het waarschijnlijk ook blijven. Ook zonnepanelen doen het niet goed in warm weer. Restwarmte in de tropen heeft echt geen waarde ... Het is niet voor niets dat er zoveel IT servers staan bij jou in de buurt ...
Het stapelen van LED zal altijd warmteproductie geven, ook al zegt men van niet. Voor een echte doorbraak in de kunstmatige productie zal men toch de hoeveelheden 'licht' moeten opvoeren, want anders blijft men alleen bladgroentes produceren. Dit werkt dus alleen als het buiten koud is, anders kun je niet koelen.
Het Nederlandse klimaat is fantastisch voor zomerproductie. Wel of niet in een (glazen) kas, want de nachten blijven onder de 20 graden. Vroeger werd er dan ook veel geld verdiend in de tomaten, want die konden naar geheel Europa in de zomer. Dat is nog helemaal niet zo heel lang geleden. Idem dito voor komkommer en paprika.
En toen kwam de Rabobank en die heeft alles verN*%Kt.
En toen kwam Europa en die gooit Rusland dicht.
En de boerenvertegenwoordigers en de (boeren)pers staat erbij en kijkt ernaar.
Op lange termijn maakt het niet zoveel uit. De gunstige productie-omstandigheden in Nederland lopen niet weg ... Over een decennium is de rol van de banken meer aanvullend, grotendeels het financieren van werk-kapitaal. In ieder geval niet bepalend zoals nu. En de overblijvende tuinders zullen produceren voor klanten die garanties geven. Ik denk dat dit zal gebeuren in glazen kassen met LED voor vruchtgroentes en in de open grond voor bladgewassen.
Dick #27, ik denk het volgende. Planten gaan heel inefficiënt om met zonlicht. Ze gebruiken maar een klein deel met bepaalde golflengtes. De rest van het werkt vaak nog verstorend voor de fotosynthese, want warmt het blad teveel op en beschadigd het. We gaan enerzijds planten maken die veel efficiënter omgaan met licht, en anderzijds led's maken die juist die bepaalde golflengtes uitstralen waar de plant iets aan heeft, zonder de verstorende rest. Ook leren we steeds meer over welk licht een plant in welk stadium van de groei nodig heeft.
Daarnaast worden zonnecellen steeds beter en goedkoper. Ik zie het ervan komen dat je een hal bouwt met zonnecellen erop, met daarin de gewassen die je wilt telen. Die gewassen belicht je met led's die de juiste lichtsamenstelling maken. De elektra die je nodig hebt maak je dan zelf, dus het systeem is onafhankelijk en veel goedkoper en duurzamer dan planten telen met zonlicht.
Ik vermoed dat een voormalige Foodlogger ergens in het noordoosten des lands dit schuimbekkend leest en mij voor luchtfietser uitmaakt, maar dat kan ik gelukkig niet horen.
Ik denk wel dat die stelling klopt. Deze kennis ook nog steeds in ontwikkeling.
Daglicht (qua samenstelling) heeft zijn beperkingen en is zeker niet altijd constant.
Kieming en jonge planten hebben zeker andere lichtbehoeftes dan een volwassen plant.
Uiteindelijk leert de hele tuinbouw van deze ontwikkelingen, net zoals met kennis vanuit de biologische hoek is gebeurd.
Het verschil - zoals ik het begrijp - is volledige beheersing van de component licht. Wie dat heeft, kan vervolgens alle groeifactoren perfect op elkaar afstemmen in een geautomatiseerd proces dat uitsluitend nog monitoring nodig heeft.
Klopt dat, Henric en Piet?
Ik zie niet zoveel verschil tussen een kas en een groentefabriek.