Volgens schattingen van de FAO telde de wereld in 2018 821,6 miljoen mensen die honger lijden. Dat komt neer op 10,8% van de wereldbevolking, één op de 9 mensen. Tussen 2005 en 2015 liep dat percentage terug van 14,5% van de wereldbevolking naar 10,6%. Sinds 2015 constateert de FAO geen verdere daling meer en zelfs een lichte stijging. Tussen 2017 en 2018 schat de voedselorganisatie de toename op 10 miljoen mensen.
De meeste ondervoede mensen wonen in Azië (513,9 miljoen), met name in Jemen en Syrië nemen de aantallen toe. Een kleine derde woont in Afrika (256,1 miljoen), waar in Oost-Afrika maar liefst 30,8 procent van de bevolking ondervoed is. Ook in Centraal en Zuid-Amerika en in het Caraïbisch gebied lijden mensen honger.
Mensen met weinig geld, eten goedkoop en dikmakend eten zegt de FAO. Daarom verbergt obesitas dezelfde oorzaken als die van ondervoeding: oorlogen en armoede.
De FAO zegt dat het wegnemen van die oorzaken het voedsel en gezondheidsprobleem helpt oplossen. Tevens signaleert de FAO klimaatverandering als een - niet gemakkelijk te beheersen - oorzaak van voedselonzekerheid en armoede.
"Hunger is not going down"
— FAO Newsroom (@FAOnews) July 15, 2019
Conflict
Climate shocks
Economic slowdowns
..are affecting #foodsecurity of billions of people around the .
In the meantime, obesity & overweight are increasing because of our #foodsystems - says @FAO's @Foyetweets#SOFI2019 #HLPF pic.twitter.com/iK8QH58PZS
Een kleine precisering wat betreft Latijns-Amerika. Hierboven staat: "Ook in Centraal en Zuid-Amerika en in het Caraïbisch gebied lijden mensen honger." Voor Midden-Amerika is het goed om toe te voegen dat het hongercijfer weliswaar 6,1% is, maar het daalt wel. En de slechte Zuid-Amerikaanse cijfers (een toename van 4,6% naar 5,5% in vijf jaar) worden vrijwel geheel veroorzaakt door de situatie in Venezuela.
Bron: dagblad La Nación (Costa Rica, waar ik nu woon), 16 juli.