Meer groente, minder toetjes
De wetenschappers bekeken het gedrag van 160 restaurantbezoekers van 4 fast casual restaurants. De restaurantgangers die in helder verlichte ruimten aten bleken voor gezondere gerechten te kiezen, met meer gegrilde/gebakken vis, groente en witvlees dan de proefpersonen in ruimten met gedempter licht. Zij bleken vaker voor ongezondere producten als gefrituurd eten en toetjes te kiezen. Bovendien toonden de verkoopgegevens aan dat degenen in de ruimtes met gedempt licht 39% meer calorieën bestelden.
Alertheid oorzaak
In vier vervolgonderzoeken met in totaal 700 studenten in een laboratoriumomgeving wisten de wetenschappers de resultaten te repliceren. Werd de alertheid van de proefpersonen geprikkeld met een cafeïneplacebo of de simpele opdracht alert te zijn, dan maakten ook degenen in een ruimte met weinig licht gezonde keuzes. Dat leidt de onderzoekers tot de conclusie dat de alertheid - die helder licht met zich mee brengt - de belangrijkste reden om gezondere keuzes te maken.
Niet alleen negatief
Restaurants gebruiken gedimd licht om sfeer te creëren en de eetervaring te verbeteren. Volgens co-auteur Brian Wansink van het Cornell Food and Brand Lab is gedempt licht niet alleen maar slecht. “Ondanks dat je minder gezond eten bestelt, eet je in gedempt licht langzamer en minder en geniet je meer van het eten”, aldus Wansink. Dus wat is de beste manier om romantisch te tafelen zonder te overeten? Train je brein alert te zijn bij het bestellen, en geniet daarna lang en langzaam van je gezonde kaarslichtdiner zonder toetje.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Okee, vandaar dat ik in die goed verlichte supermarkten altijd gewoon langs al die ongezonde producten loop en ze niet in mijn kar dump..........ik moet er overigens wel bij tegen mezelf zeggen "Nee, is t.zooi, laat liggen"........zouden je hersens dan toch meedenken?
Ik heb eigenlijk een vraag n.a.v. dit artikel:
1. Een oude bij mij: Waarom is gefrituurd eten eigenlijk slechter dan gegrild of d.m.v. 'shallow frying':
Bij gefrituurd wordt het eten op hoge temperatuur verhit alom. Ervan uitgaande dat je bij frituren het goede frituurvet gebruikt en de goede temperatuur gebruikt + het laat uitlekken...
M.b.t. tot grillen zie ik vaak dat in beschrijvingen olijfolie gebruikt wordt, en deze kan maar een bepaalde temperatuur aan (max. 191 graad C).
'Shallow frying': frituren in een laagje olie in een pan, waardoor eigenlijk alles langer duurt & dus het product meer kans heeft om vet op te nemen.
BTW: ik ben geen frituur-mens; Ik ben meer van het langzaam garen.