Dat we zuinig met onze energie omgaan wisten we al langer. Mensen passen hun manier van lopen aan als een vorm van evolutie en bijvoorbeeld als reactie op een verandering in de lichaamsbouw. Uit een onderzoek dat in Current Biology verscheen, blijkt dat we zelfs binnen enkele minuten tot een nieuw energie-optimum komen. We passen onze stapfrequentie al aan voor kleine energiebesparingen van minder dan 5%.

Uitwendige robotbenen
De onderzoekers lieten proefpersonen lopen met een uitwendig robotskelet rondom hun benen. Dit robotskelet is vergelijkbaar met een kniebrace. Hiermee maakten ze het voor de deelnemers meer of minder eenvoudig om met hun benen te zwaaien. Deze verandering in weerstand moest de personen naar een lagere of hogere stapfrequentie pushen. De onderzoekers maten de stapfrequentie van de proefpersonen en vergeleken deze met de verwachtte frequentie voor een minimaal energieverbruik.

Status Quo
Uit de resultaten blijkt dat mensen graag aan hun loopgewoontes vasthouden. Na aanpassing van de weerstand bleven de proefpersonen in hun eigen ritme lopen. Een duwtje in de goede richting bleek te helpen. Na een verkennende periode, waarin de deelnemers gedwongen hele hoge of juist hele lage loopsnelheden gebruikten, pasten zij zich gemakkelijk aan. Binnen enkele minuten liepen ze in met een frequentie die precies paste bij het energie-optimum.

De onderzoekers denken dat mensen in een natuurlijke omgeving deze verkennende periode niet nodig hebben. Ze variëren dan namelijk vanzelf hun stapfrequentie, bijvoorbeeld als aanpassing aan het terrein waarop ze lopen.

Hoewel lopen altijd goed voor je is en het helpt met afvallen, zal je lichaam dus altijd tegen je werken als het om energieverbruik gaat. Het probeert efficiënt te zijn.

Fotocredits: ’Santa Monica College’ Parker Knight
Dit artikel afdrukken