Wetenschappers in Zweden komen met een schokkend onderzoek: fast food is echt héél ongezond. Op den duur maakt het je organen kapot. Achttien gezonde jongens en meiden van 18 begonnen aan een dieet van vier weken waarin ze twee keer per dag fast food nuttigden en niet aan sport deden. De effecten gingen erg ver.
Volgens bloedtesten was de lever van de deelnemers beschadigd en waren de jongeren gemiddeld 8 kilo aangekomen. De onderzoekers waarschuwen dat te veel vet echt zal leiden tot obesitas en diabetes type 2, waardoor op den duur je hart ermee kan ophouden.
De lever moet het vooral ontgelden omdat dit orgaan het vet in je bloed verwerkt. Door te veel ongezond eten raakt de lever overspannen, aldus ABC News.
In de documentaire 'Super Size Me' (2004) at filmmaker Morgan Spurlock alleen maar fast food voor 30 dagen. Ook hij kwam vele kilo's aan en kreeg ernstige problemen met zijn gezondheid.
bron: Telegraaf
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het onderzoekje lijkt me niet om te lachen. De media spelen duidelijk in op opinies over voedsel. Wouter Klootwijk weet daar natuurlijk alles van aangezien hij zelf een journalist is. Wetenschappers zijn ook vaak naief, maar bij uitstek uitermate geschikte bronnen voor journalisten (en hun redactie niet te vergeten, want die knippen naar eigen inzicht). Het is natuurlijk heerlijk populistisch om uitspraken te doen over het goed of slecht van mensen hun doen en laten op basis van een wetenschappelijk onderzoek. Dit heeft vervolgens een enorme impact op de publieke opinievorming. Welke journalist kan eigenlijk wel de simpele feiten scherp aan de lezer voorleggen zonder te proberen, op basis van sociaal wenselijk gedrag, in consensus te komen met zijn lezer?
Ik lach er ook smakelijk om, maar er is dus een grote groep mensen die zich laat misleiden door dit soort berichtgevingen.
Het onderzoekje is natuurlijk om te lachen. Net zoals ik die documentaire 'Supersize me' destijds vooral oliedom vind. Maar dat neemt niet weg dat de lever toch 'best wel' een belangrijk orgaan is, dat ook 'best wel' te lijden heeft van een ongezonde leefstijl.
Verhoogde leverenzymen zijn de eerste aanwijzing van leverververvetting en beschadiging. Zelfs al bij kinderen, aldus deze kinderarts:
http://www.nieuwsoverkindervoeding.nl/fileadmin/nieuwsbrieven/01_2008_nok.html#werk
Ciao, Karine
Dit was in ieder geval een aanleiding om smakelijk te lachen om Telegrofjournalistiek, zoals Jurgen het zo mooi noemt.
Ik ben blij dat het zaakje hier in ieder geval weer recht in beeld staat en dat Jurgen - die professioneel verstand van mensen en hun levers heeft - de puntjes op die i wilde zetten.
Lieve hemel, stel je voor dat De Telegraaf iedere dag sites als bijv. nutraingredients.com zou verslaan in bovenstaande Telegrofstijl. Volg het 'ns een paar dagen en lever je brouwsels in, zou ik zeggen ;-)
"geloof de wetenschapper en wantrouw de journalist"
De journalist krijgt een 'niets aan de hand'-artikel niet gepubliceerd; opkloppen is de remedie. Neem dit soort artikelen dan ook met een flinke korrel zout.
Wetenschappers onvoorwaardelijk geloven: ook niet. Ook zij zijn zelden vrij van bijbedoelingen, en hebben bovendien de arrogantie te denken alles te weten, waarmee de uitkomsten van onderzoeken de status krijgen van 'en zo zit het en niet anders'. En dat dat nogal eens niet waar blijkt te zijn, vroeg of laat, dat is inmiddels genoegzaam bekend.
Wat je boerenverstand, onderbuikgevoel, intuïtie of hoe je het ook noemen wilt ingeeft, dat zal meest van tijd wel juist zijn. Dit soort berichten niet lezen lijkt dan ook de beste remedie, of je moet het vermogen hebben er smakelijk om te lachen en vervolgens te vergeten.
Ailko, Mijn parafrase van de conclusies van de originele studie, zie het eind van het abstract:
Van heel erg veel vreten in korte tijd kunnen je leverenzymen omhoog gaan. Als je als arts iemand op het spreekuur krijgt met verhoogde leverenzymen moet je dus ook denken aan veel vreten in korte tijd als oorzaak. (verhoogde leverenzymen kunnen ook veroorzaakt worden door hepatitis, levercirrhose en andere enge ziektes)
Dan kun je natuurlijk speculeren wat dit allemaal betekent. Dat doen de auteurs ook maar alleen bovenstaande conclusie valt hard te maken en meer doen ze ook niet.
De journalistiek vindt dat niet interessant genoeg en kopt met het speculatieve deel van deze paper: Lever kapot door fast food.
Dus, geloof de wetenschapper en wantrouw de journalist...