Op dit moment kun je in Nederlandse en Belgische supermarkten terecht voor producten waarin insecten zijn verwerkt. Denk aan schnitzels van buffalowormen, bugnuggets en spreads met meelwormen. Insecten zijn een goede en duurzame bron van eiwitten omdat ze van weinig kilo's plantaardig voedsel veel kilo's dierlijk eiwit maken. Ook in veevoer worden insecten gebruikt. Dat heeft soortgelijke voordelen.

Tot nu toe worden deze insectentoepassingen 'gedoogd' door de wetgever. Er is immers nog geen overkoepelende Europese regelgeving voor eetbare insecten, zodat ze eigenlijk illegaal in de winkels liggen.

Insecten, algen en wieren: novel foods?
Daar dreigt nu verandering in te komen. Het Europese Parlement debatteert volgende week woensdag over de 'Novel Foods'-regelgeving. Tot verrassing van onder andere de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) neemt de voorgestelde nieuwe regelgeving ook insecten, algen en wieren op de korrel. De wetgever gaat voorbij aan het feit dat krekels, meel- en buffalowormen al jaren op de markt zijn.
Als insecten nu ineens novel foods zouden zijn, is dat volgens de FNLI een 'stap terug'. Novel foods zijn voedingsmiddelen 'die vóór mei 1997 nog niet in significante mate werden geconsumeerd'. Novel foods moeten uitgebreid getest worden op veiligheid en een complexe toelatingsprocedure doorlopen. Dat brengt stapels papierwerk met zich mee en kan wel 4 jaar duren. Volgens de FNLI een kostbare en vooral doelloze onderneming, waar voor de kleinere, innovatieve bedrijven die de insectenmarkt domineren, geen beginnen aan is.

Oproep aan Europarlementariërs
De FNLI trekt dan ook aan de bel. In De Telegraaf zegt Philip den Ouden, directeur FNLI: "Wij vinden dit een buitengewoon rare toestand. Iedereen heeft de mond vol over duurzaam en alternatieve eiwitten. Insecten zijn al jaren op de markt en zijn veilig en nu zouden ze ineens door de hele Brusselse papierwinkel moeten worden goedgekeurd." Via de media én een vandaag aan de Nederlandse Europarlementariërs verstuurde brief, pleit de FNLI ervoor eetbare insecten uit de novel foods regelgeving te houden. Zodat de weg vrij blijft voor duurzame insecteneiwitten. We beginnen immers net te wennen aan sprinkhaanfalafels en wormenburgers.

Fotocredits: Nieuwsgierige Jumboklanten proeven insecten in Amsterdam-Noord, Jumbo
Dit artikel afdrukken