De Australische chirurg Gary Fettke is vrijgesproken van alle aanklachten tegen hem. Het levenslange verbod op het geven van voedingsadvies aan patiënten is ingetrokken. Dat meldt FoodMed.

Fettke adviseerde diabetespatiënten regelmatig het volgen van een koolhydraatarm en vetrijk dieet (LCHF). The Austrialian Health Practitional Regulation Agency (AHPRA) oordeelde dat hij buiten zijn vakgebied handelde en niet gekwalificeerd was om specifiek voedingsadvies te geven. Fettke’s patiënten kregen hierna te horen dat zijn aanbevelingen gevaarlijk zijn en dat zijn advies hen kan doden. APRHA erkent nu dat er geen bewijs is dat het dieetadvies schadelijk is.

De zaak heeft 4 jaar geduurd, maar AHPRA heeft alle aanklachten tegen Fettke laten vallen en heeft zijn excuses aangeboden.

De weerstand tegen Fettke en de afwikkeling van de zaak die daardoor ontstond vertoont gelijkenissen met die van de Zuid-Afrikaanse fysioloog Tim Noakes. Noakes is wereldwijd een populaire verdediger van de met LCHF-verwante Paleo way of life. Toen Noakes adviseerde ook baby's paleo te laten eten, werd hij aangeklaagd. Later werd de klacht ingetrokken door de tuchtraad van de Health Professions Council of South Africa. In Nederland protesteerde vorig jaar de Maastrichtse emeritus hoogleraar voedingsleer Fred Brouns, gespecialiseerd in koolhydraten, tegen het LCHF-experiment in het Noord-Brabantse dorp Leende.
FoodMed - FETTKE FREE AT LAST: AHPRA DROPS ALL CHARGES!
Reageer
  • Deel
Druk af