Het Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) heeft in de loop van zijn bestaan zijn waarde bewezen. De RASFF-leden melden via het systeem ziekteverwekkers en gevaarlijke stoffen als salmonella, kwik en aflatoxines, maar ook gevaarlijke samenstellingen, fraude en vervalsingen.

In 2017 werden er via RASFF bijna 4.000 meldingen gedaan. Een derde daarvan betrof voedselrisico's. Een aansprekend voorbeeld uit dat jaar waren verschillende gevallen van Salmonella enteriditis. Acht landen, België, Tsjechië, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Zweden en Groot-Brittannië meldden uitbraken van deze voedselgerelateerde ziekte, die getraceerd werden naar Poolse eieren. Dankzij RASFF konden 600 zendingen met 97 miljoen eieren bestemd voor 18 EU/EER-landen en 30 miljoen eieren die naar nog eens 12 derde landen zouden gaan, teruggehaald worden.

Ook de over meerdere jaren verspreide Listeria-uitbraak die in verschillende Europese landen slachtoffers had gemaakt, viel dankzij RASFF uiteindelijk naar een Hongaarse diepvriesgroenteproductielokatie van het Belgische Greenyard te herleiden.

Maar in de onderhandelingen over de brexit, het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU, nam niemand de verantwoordelijkheid om de toegang tot RASFF zeker te stellen, waarschuwde in september 2019 het Britse Hogerhuislid en voormalig landbouwminister Lord Jeffrey Rooker. "Dit gaat over meer dan handel. Het kan om leven of dood gaan. Dus welke minister zal verantwoordelijk zijn voor de gevolgen van het feit dat Groot-Brittannië buiten de RASFF valt?"

Zijn waarschuwing was aan dovemansoren gericht. Hoewel de Britten in de top-5 van landen stonden die meldingen deden en informatie leverden, is daar per 1 januari jongstleden een abrupt einde aan gekomen. En dat betekent dat er geen waarschuwingen of recalls vanuit Groot-Brittannië meer in RASFF gemeld kunnen worden.

"Ik ben geschokt," schrijft Simone Hertzberger in een opinie in VMT. "Gevoelens over Brexit waren bij mij niet zo aanwezig. Totdat ik zag dat Groot-Brittannië nu RASFF heeft verlaten." Want daarmee is een belangrijke partner verdwenen uit het informatienetwerk waarmee Europa de veiligheid van producten bewaakt en beschermt. En dat komt de voedselveiligheid van ons voedsel bepaald niet ten goede.
Dit artikel afdrukken