Na 230 jaar gaan de paters van de Abdij van Park in Heverlee, bij Leuven, weer bierbrouwen. Tot aan de Franse revolutie, eind 18e eeuw, brouwden de Norbertijnen bier in de abdij.
Na de huidige renovatie door de stad Leuven komt de microbrouwerij terug. “Deze kans willen we grijpen, om zo de oude traditie van het brouwen hier te herstellen”, zegt pater Filip Noël in De Standaard. Noël is een van de laatste bewoners van de abdij.
Vernoeming van het bier naar de Parkabdij zit er niet in. Discounter Aldi verkoopt al Parkbier, in Ierland gebrouwen onder licentie van de Norbertijnen. “Wat we nu in onze eigen brouwerij willen opstarten, is van een heel ander niveau. Dat is niet iets wat we echt doen om te commercialiseren”, aldus Noël.
Het nieuwe brouwsel krijgt de naam Quirinus. Genoemd naar de patroonheilige van de Duitse stad Neuss, van wie enkele relikwieën in de Vlaamse abdij liggen. Proeven van het eerste bier kan waarschijnlijk al in april of mei.
De Standaard - Paters gaan opnieuw bier brouwen in Abdij van Park
Na de huidige renovatie door de stad Leuven komt de microbrouwerij terug. “Deze kans willen we grijpen, om zo de oude traditie van het brouwen hier te herstellen”, zegt pater Filip Noël in De Standaard. Noël is een van de laatste bewoners van de abdij.
Vernoeming van het bier naar de Parkabdij zit er niet in. Discounter Aldi verkoopt al Parkbier, in Ierland gebrouwen onder licentie van de Norbertijnen. “Wat we nu in onze eigen brouwerij willen opstarten, is van een heel ander niveau. Dat is niet iets wat we echt doen om te commercialiseren”, aldus Noël.
Het nieuwe brouwsel krijgt de naam Quirinus. Genoemd naar de patroonheilige van de Duitse stad Neuss, van wie enkele relikwieën in de Vlaamse abdij liggen. Proeven van het eerste bier kan waarschijnlijk al in april of mei.
Ook de Nobertijnenabdij van Grimbergen heeft concrete plannen om in de toekomst opnieuw bier te gaan brouwen in de abdij zelf, schrijft DeStandaard.
De paters in Grimbergen gaan samenwerken met Alken-Maes en Carlsberg die nu al het brouwen en verdelen van het klassieke Grimbergenbier voor hun rekening nemen. Het plan is om enkele varianten van dit bier te gaan ontwikkelen met een maximale productie van 10.000 hectoliter per jaar. Hiervoor wordt in de huidige feestzaal van het Fenikshof een microbrouwerij geïnstalleerd.
Afgelopen mei werd er nog druk gezocht naar het recept, dat was nog kwijt.