Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word betalend lid. Dat kost je maar €7,- per maand. Dan lees je alle content van Foodlog onbeperkt en advertentievrij en krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events.
Word lid!Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.
Advies aan Flipse. In de tijd die het kost om heen naar Roncq te rijden doe ik een heel rondje Leiden en Oegstgeest. Heb ik alles gevonden wat ik zocht, en meer. Poelier op de Lange Mare, bakker op de Nieuwe Rijn, drank, kaas en vlees op de Lange Voort, groente bijv. op marktdagen op de markt, net als vis. Alleen buiten marktdagen ga ik voor de vis naar Katwijk, Scheveningen Haven of Sassenheim.
In de tijd dat het kost om terug uit Roncq te rijden zit ik lekker met een glaasje op de bank:-)
MrOoijer zegt: 'Ik hield de ogen niet meer droog bij het lezen van deze onzin-zin: “Dit neusje van de zalm is een versgevangen zalmfilet in luchtig brooddeeg...”;
Vergevangen!
Een gedachte. Een Foodlogreclametekstschrijverscursus over wat je wel en wat je niet kunt zeggen over levensmiddelen. Het veel gebruikte 'vers gevangen' is het kulste begrip ooit. Er is nog nooit een bedorven vis gevangen.
In de kerstAllerhande staat ook een advertentie van een handelaar in conserven.
Een blik zalm: 'Vers uit de oceaan'. De oceaan? U bedoelt een van de oceanen en in dit geval de Stille, daar komt alle blikzalm vandaan. En ook daar, west van Canada bijvoorbeeld, is nog nooit een zalm gevangen die niet vers was.
Er staat bij dat de vis 'direct na de vangst vers is ingeblikt'. Dat kan. Dan is de vis in het blik gaar geworden tijdens de pasteurisatie, het blik ondergedompeld in heet water. Nog nooit heeft iemand verse vis uit blik gegeten. Wist u vast niet, reclameschrijver.
Advies aan Mr Ooijer: Doe eens gek en doe ijs of koelelementen in één koeltas (of een paar), zet deze in de auto en rijdt naar Roncq (net over de Belgisch-Franse grens, witte bordjes volgen met Centre Commercial)en bezoek daar een soort Walhalla met de naam Auchan. Deze bewuste winkel heeft trouwens het allergrootste wijnassortiment van Noord Frankrijk. Ik geef je op een briefje dat je er een paar uur kwijlend rondloopt en als een kind zo blij er weer uitkomt. Moe, maar voldaan! Je kan ook dichterbij naar Delhaize in België, bij voorkeur in een grote stad, maar dat hangt van je eisen af... .
Ik haalde vandaag even de AH "kerstassortiment" folder, en het stemt toch wel heel treurig wat daarin te lezen valt. Ik hield de ogen niet meer droog bij het lezen van deze onzin-zin: "Dit neusje van de zalm is een versgevangen zalmfilet in luchtig brooddeeg..."; maar waar het echt om gaat is dat sluipenderwijs het gewone "eerlijke" eten (voor zover dat nog bestond) langzaam uit de schappen verdwijnt om plaats te maken voor dit kant-en-klaar gebeuren. Een gewoon lamsrack is al maanden niet meer te krijgen hier in Leiderdorp bij AH, maar wel in de excellent versie met "peterselie-persillade, rode wijnsaus en verse rozemarijn".
Het is toch grotendeels een nieuwe-kleren-van-de-keizer en grote-verdwijntruc-verhaal? Wie koopt er nu één gevulde portobello voor € 2,99 als je het voor onder één euro zelf kunt maken? En lekkerder?
Ik ga dit jaar mijn kerstmenu maar eens vroeger in december samenstellen en de spullen bestellen bij echte slagers, echte poeliers, echte visboeren, echte groenteboeren, echte bakkers.
Bij AH zag ik als feestelijk excellent nagerecht een verpakking met twee champagneglazen gevuld met sorbetijs en erop wat vruchtjes. Toetje voor twee kost dan meer dan een gewone bak sorbetijs voor vier toetjes. En die kun je dan naar eigen inzicht opleuken. Bij die champagneglazen moet je dan natuurlijk weer extra lange lepels kopen/hebben, terwijl je zelf het sorbetijs natuurlijk een een praktischer stuk vaatwerk kunt opdissen. Die champagneglazen vol met ijs leek mij trouwens ook weer meer dan ik zou willen eten op zo'n moment, dus een derde gaat weer weg. Praktisch, maar onnodig geldsmijten in mijn optiek.