Uit een journalistieke reeks van de Keuringsdienst van Waarde over slavenarbeid op cacao-plantages ontstond Tony's Chocolonely, geen keur- maar een fair merk. Het gezicht achter de enige echte slaafvrije chocolade is KvW-journalist en inmiddels ook Tony-acteur Teun van de Keuken.

In 2008 kwam Tony's Chocolonely als eerste ter wereld met een in grote oplage geproduceerde Arabische chocoladeletter M op de markt. Rond Sinterklaas, ver na de Ramadan die afgelopen zaterdag begon, komt Tony's met zijn 100% slaafvrije arabische M(iem), met meer chocola, heel erg lekker en gek genoeg toch fairtrade en goedkoper.
Hema is veel slimmer. Het komt ook met een Arabische letter. Nu al, aan het begin van de Ramadan. Op 19 september, als het suikerfeest begint, zal HEMA dus lekkere echte Arabische letters verkopen aan suikergrage moslims en moslima's.

Direkteur Eveline Raijmans van Tony's bijt op haar lip. Ze vindt het 'een enorme eer' dat een klein merk als Tony's de grote Hema weet te inspireren, maar voelt zich misbruikt. Ze vindt het 'heel erg jammer en ook een enorm gemiste kans' dat HEMA niet gekozen heeft voor Eerlijke Chocolade.Namaak is aan de orde van de dag. Hoe zit het: had Tony's nog slimmer moeten wezen of is de HEMA een boef die je openbaar aan de schandpaal moet nagelen? Juridisch kun je namelijk niks.
Dit artikel afdrukken