De Libanese culinair auteur en fotografe Barbara Abdeni Massaad raakte geïnspireerd door de verhalen van Syrische vluchtelingen in de directe omgeving van haar woning in Libanon. Ze riep de hulp van chef-koks en kookboekenschrijvers wereldwijd om het boek Soep voor Syrië te maken.

Meer dan 50 internationale topchefs - van Ron Blaauw en Robert Kranenborg tot aan Joe Barza en Yotam Ottolenghi – deelden belangeloos hun favoriete soeprecepten. De foto's van het boek zijn van de hand van Barbara Abedeni en portretteren niet alleen de vluchtelingen maar ook de verrukkelijke recepten in het boek. De volledige winst van het kookboek komt ten goede aan het voedselprogramma van UNHCR voor Syrische vluchtelingen. In Groot-Brittannië verscheen de Engelse versie eind oktober. De eerste druk was binnen een week uitverkocht en leverde bijna 40.000 pond op.

Robert Kranenborg, Joe Barza, Joris Bijdendijk, Mark Bittman, Ron Blaauw, Jonnie Boer, Anthony Bourdain, Sally Butcher, Alexis Couquelet, Greg Malouf, Yotam Ottolenghi, Claudia Roden, Sami Tamimi, Alice Waters, Paula Wolfert... Meer dan 50 topchefs en auteurs van kookboeken deelden hun favoriete soeprecept. Van hartverwarmende bonensoep of pittige koolsoep tot aan koele gazpacho van avocado of meloen – er is voor elk wat wils, stelt het persbericht.

De Nederlandse versie van het boek komt 23 november a.s. uit bij Uitgeverij Lemniscaat (isbn 978 90 477 0789 9).

Fotocredits: Lemniscaat
Dit artikel afdrukken