image
foto: Peter you've have lost the news

Uiteraard was er van de week weer nieuws over een gewone vrucht die in het 'superfoods' klassement is opgenomen: blauwe bosbessen. Proeven hebben aangetoond dat ze een hele familie aan anti-oxidanten bevatten die heel effectief blijkt tegen leverkanker.

Geen wonder dat de verkoop van bosbessen tussen 2003 en 2005 met bijna 400% is gestegen (in het VK). Dat lijkt het effect te zijn van dit soort nieuws en het advies van wetenschappers en diëtisten.

Niettemin is dit soort fruit schreeuwend duur - als gevolg van bederf, kwetsbaarheid en logistieke kosten - én vaak helemaal niet zo lekker als ... wanneer je het zelf kweekt.
Ik heb er zelf kort geleden iets over gezegd. The Independent kwam er ongeveer tegelijkertijd ook mee: steeds meer 'gourmets' - wij zouden zeggen 'foodies' ;) - ploegen hun tuin om en zetten er eetbare planten in: groenten, fruit en kruiden. De grond is er vandaag heel geschikt voor - tip voor deze druilerige dag om de eerste vierkante meter eens aan te pakken?

Als je eraan begint, dan kun je voortaan zeggen dat je een 'gastrotuin' hebt. Ik voorspel: het wordt een trend!

Doe het dus gewoon in je eigen tuin en je wordt beloond: dieper van smaak, lekkerder, leuker en - hoe zalig - nooit meer naar de groentenboer (pardon: AH)! Gewoon even naar buiten en plukken.

Dit artikel afdrukken