
'Niet mokken, lekker wokken.' Vooral scampi's zijn er heel geschikt voor. Lekker, makkelijk, lekker gezond want een visachtig beestje. Toch?
Helaas. Wel eens nagedacht waarom ze zo goedkoop zijn?
Het enige echte bloggende Zeeuwse Meisje - Petra de Boevere - maakte me attent op een berichtje op VRT. Een aantal Belgische winkelketens heeft de populaire, steeds goedkopere schaaldieren uit de schappen gehaald wegens gevaar voor antibiotica vergiftiging.
Goedkoopte heeft zijn prijs: boskap, werkeloosheid en - uiteindelijk voor degenen die het zo graag voor weinig willen - ziekte. Lees het op de site van de VRT.
Een klein stukje alvast hier:
" Scampi's, gamba's, steur- en tijgergarnalen zijn nog nooit zo goedkoop geweest als nu. Ze worden dan ook op grote schaal gekweekt in landen als Ecuador, Brazilië en Thailand. Die kweek is meestal erg schadelijk voor het milieu en levert ook vaak niet al te gezonde producten op. Voor de aanleg van de kweekbassins worden grote stukken magrovebossen (foto) gekapt. Vaak verliest de plaatselijk vissersbevolking daardoor haar inkomen en de kust wordt kwetsbaar voor erosie. Bij het kweken van de scampi's worden vaak grote hoeveelheden pesticiden, insecticiden, fungiciden en antibiotica gebruikt, soms zelfs ook kleurstoffen. De resten van die stoffen worden meestal samen met de uitwerpselen en de etensresten geloosd in open water.
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Een blij en hoopgevend verhaal staat ook hier:
http://www.riomuchacho.com/html/shrimpfarm.htm
Daaruit bljkt ook dat het verhaal over verlies van banen enige nuance behoeft. De ontwikkeling van viskwekerijen heeft vaak(!) een overwegend positief effect op de locale economie. De traditionele economie gaat hoe dan ook verloren, tenzij je er reservaten van maakt. Het beste van beide werelden is om zo snel mogelijk op een duurzame, maar moderne economie te koersen. Een onafhankelijk maar breed gedragen certificering ligt dan eerder voor de hand dan een beperkt milieudefensie/novib-initiatief.
Lees: milieudefensie (item garnalen). En zie op het eind van deze bladzij dat er goede initiatieven zijn. Voor een fatsoenlijke garnaal van ver.
Wouter, het klopt dat we heerlijke kleine grijze garnalen hebben (vooral in het dorp waar ik woon) maar die grote zijn ook wel erg lekker en ook nog eens goed te verwerken, tempuradeegje en de olie in met een zoetzuur dipje is toch veel lekkerder dan een bitterbal?
Onze noordzeegarnaal is daar dan net weer te klein voor.
@Wouter Kl., graag: licht het toe! Wij realiseren ons niet wat we doen met ons lekkere consumptiegedrag en overtuigd dier- en duurzaam stemgedrag.
De VWA - veel op aan te merken, maar toch - vecht tegen de import van foute garnalen. Let wel: garnalen met verboden middelen en niet verboden middelen waarvan er teveel in zitten volgens een bij regelgeving vastgelegde maximum norm. De VWA doet dit voor heel Europa in de aanvoerhaven Rotterdam.
Met milieuproblemen bemoeit de VWA zich niet.
In Nederland worden weinig 'vuile' garnalen uit Aziatische landen meer binnengehaald. Vuil is hier letterlijk: vervuild met chemicalien ter bestrijding van ziekte en bederf.
Heiploeg, groot in de import van die rare grote garnalen - wat moeten die toch hier, we hebben toch geweldige kleine? - maakt zich sterk, en maakt kosten, om de handel in het door ons gewenste gareel te krijgen. Heiploeg staat zelf al in voor schone garnalen.
Schoon van ongewenste chemicalien. Het milieuprobleem ver van ons bed is nog even wat anders. Kom ik, zo u wilt, op terug.