image

'Niet mokken, lekker wokken.' Vooral scampi's zijn er heel geschikt voor. Lekker, makkelijk, lekker gezond want een visachtig beestje. Toch?

Helaas. Wel eens nagedacht waarom ze zo goedkoop zijn?

Het enige echte bloggende Zeeuwse Meisje - Petra de Boevere - maakte me attent op een berichtje op VRT. Een aantal Belgische winkelketens heeft de populaire, steeds goedkopere schaaldieren uit de schappen gehaald wegens gevaar voor antibiotica vergiftiging.

Goedkoopte heeft zijn prijs: boskap, werkeloosheid en - uiteindelijk voor degenen die het zo graag voor weinig willen - ziekte. Lees het op de site van de VRT.

Een klein stukje alvast hier:

" Scampi's, gamba's, steur- en tijgergarnalen zijn nog nooit zo goedkoop geweest als nu. Ze worden dan ook op grote schaal gekweekt in landen als Ecuador, Brazilië en Thailand. Die kweek is meestal erg schadelijk voor het milieu en levert ook vaak niet al te gezonde producten op. Voor de aanleg van de kweekbassins worden grote stukken magrovebossen (foto) gekapt. Vaak verliest de plaatselijk vissersbevolking daardoor haar inkomen en de kust wordt kwetsbaar voor erosie. Bij het kweken van de scampi's worden vaak grote hoeveelheden pesticiden, insecticiden, fungiciden en antibiotica gebruikt, soms zelfs ook kleurstoffen. De resten van die stoffen worden meestal samen met de uitwerpselen en de etensresten geloosd in open water.
Dit artikel afdrukken