imageAfgelopen zaterdag kreeg ik de jongste speciale bijlage van het Franse blad Psychologies van Marie-France Lanson (ze leest ons vrijwel dagelijks in de vaak hilarische vertalingen van wordlingo). Ik moest het maar eens lezen, want het was een heel andere benadering dan foodlog! Daar kon ik het mee doen.

Ze wist niet dat ik juist zit te wachten op de eerste publicaties als die in Psychologies. Doe gezond in de ban en concentreer je op lekker. Dat is de evidente boodschap tegen alle calvinisme van de 'dit mag niets' en 'dat moets' rond gezond eten die we in het Noorden van Europa zien. De gezondheidslabelling van voedingsproducten is er een voorbeeld van. Het nawijzen en culpabiliseren van mensen met overgewicht al evenzeer.

Het nummer heet 'Weer eten met plezier' (Retrouver le plaisir de manger) en heeft als ondertitel '148 pagina's tips om grenzeloos te genieten'. Voor mensen die Frans lezen is het aan te bevelen, want het blad kiest die verfrissende aanpak waar we volgens mij op zitten te wachten: leer weer genieten in plaats van je schuldig te voelen. 'Less is more' komt vanzelf. Over gezondheid hoeven we het niet eens meer te hebben. Proeven en genieten met aandacht zijn het geheim. De titel van het editorial - door de nog altijd vitale Jean Louis Servan-Schreiber - is goed gekozen: 'Moeten we weer leren eten?'

Het antwoord mag duidelijk zijn: ja, want we eten niet meer. We moeten (oeps!) weer leren genieten en de spanning van nieuwe smaken ontdekken in plaats van plichtmatig allerlei stofjes naar binnenwerken terwijl we niet inzien dat er nog honderden andere nodig zijn.

Ik zie uit naar meer van dit soort publicaties, maar vooral naar deze positieve toonzetting en levenshouding! Lekker trekt, straf niet.
Dit artikel afdrukken