Passie
Twee dagen later spreek ik Marieke, die samen met haar man een 3,4 ha groot paprikabedrijf runt in Bemmel. Van oorsprong komen de twee uit de B-driehoek -zo noemen we het tuinbouwgebied rond Bleiswijk, Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek-, maar het oosten des lands bevalt hen goed. ‘We hebben lang gezocht naar een geschikte locatie en de mensen hier zijn vriendelijk en open. Dat spreekt ons aan.’ Hoewel hun bedrijf echt niet klein is zien ze grootschalige glastuinbouw niet als hun voorland. Liever denken ze na over nieuwe producten naast de verse vruchten die ze oogsten en ze streven naar directe contacten met afnemers.
Marieke heeft een passie voor lekker eten. ‘Terwijl anderen zich het schoolreisje naar de Efteling nog herinneren, weet ik nog wat ik vroeger at. Ik heb iets met smaak’, vertelt ze. En zo ging ze experimenteren in eigen keuken. Ze begon met het inleggen van paprika’s in zoet-zuur, maakte paprikasauzen, zoet en pittig en is nog op zoek naar een goed chutneyrecept. Dit seizoen is er dus jam bijgekomen.
Marieke’s man Ad stond in het begin een beetje gereserveerd tegenover haar gekokkerel, maar dat veranderde toen hij ging proeven. Zo blijkt maar dat je elkaar in een goed huwelijk steeds weer kunt verrassen.
Zoet en hartig
De producten van Marieke hebben een breed toepassingsgebied en passen zowel bij zoete gerechten als bij hartige. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie met vlees en de BBQ. Inmiddels is er ook een paprikabroodje met gedroogde paprika en een tikje chili, dat even geroosterd heerlijk is met kaas.
De familie van der Kleij-Tas heeft geen winkel aan huis. De producten gaan direct naar een ambachtelijke groothandel die ze weer levert aan boerderijwinkels.
Marieke’s droomt ervan dat haar potjes straks in heel Nederland te koop zijn. Dat zal nog even duren, weet ze. Het in de markt zetten van een nieuw product is niet eenvoudig, al is het nog zo lekker. Iedere suggestie is dus welkom.
Nieuwsgierig geworden? Dan kan het hard gaan.
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Marieke, de oer-ajvar was paprika, paprika en nog eens paprika. Maar net als de tappenade zal er wel het nodige aan gebeurd zijn in de loop van de tijd, ik ga dat eens nazoeken.
Chutney van paprika en aardbeien in hetzelfde potje is ook lekker. Dat zeggen althans degenen die het geproefd hebben. Vooral bij kip geloof ik.
Deze week at ik Heinz Sandwichspread. Had mijn zoon meegebracht uit Wageningen. Hij studeert levensmiddelentechnologie, vandaar. Ik dacht eigenlijk van, zoiets kunnen we toch ook zelf wel maken en dan beter en lekkerder. En zo is er nog een wereld te winnen met onze basisproducten.
@Susan,
Via de link (Tas-toe) in bovenstaand stukje kom je direct op de site van Marieke. Daar staan ook de verkoopadressen. Die zijn nog beperkt, maar het breidt zich uit.
@ Lizet,
Ik moet bekennen dat ik ajvar niet ken maar ik heb het opgezocht en gekeken naar de ingredienten,.....die basis is toch echt heel anders met verschillende groenten en andere toevoegingen.
@ Susan,
info@tas-toeambachtelijk.nl wil je mij mailen? Dan kan ik je misschien verder helpen.
In hoeverre verschilt deze jam van ajvar?