Verhalen van 26 mei rondom Corona vind je in ‘Moeders verrichten 31 uur per week extra onbetaalde arbeid thuis in coronacrisis’.

In de Ondertussen van dinsdag 26 mei vallen mij deze berichten op:

- de Franse supermarktketen Carrefour helpt zijn Belgische klanten door de crisis heen door vanaf 27 mei een nieuw prijsoffensief in te zetten (Retaildetail). Net als in november vorig jaar, verlaagt de super de prijzen van meer dan 1.000 producten. De prijsverlagingen variëren tussen de 5 tot maximaal 15%. Uit cijfers van onderzoeksbureau Nielsen blijkt dat de verkoopprijzen bij Carrefour de afgelopen periode onder de marktprijzen uitkomen. Da's goed voor de portemonnee van de Belgen, klinkt het

- sinds het uitbreken van de coronacrisis zijn Nederlandse boeren grote delen van hun internationale afzetmarkten kwijtgeraakt. De app Too Good to Go, oorspronkelijk bedacht om overschotten uit restaurants en eetwinkels van de vuilnisbak te redden, is nu ook beschikbaar om de overschotten van de boeren bij de consument te krijgen. Het loopt als een trein, zegt Joost Rietveld in het Algemeen Dagblad. “Je kunt in de app een Magic Box bestellen. Je weet als consument niet precies wat je krijgt, je moet het eten zelf ophalen bij de boer en je krijgt drie keer zo veel als waarvoor je betaalt." Het initiatief is niet genoeg om alle overschotten kwijt te raken. “Maar er wordt meer voedsel gered dan we dachten; er gaan honderden pakketten per dag uit, bij twintig verschillende boeren.’’ Mooi natuurlijk, maar er zijn er inderdaad nog veel meer.

- akkervogelpopulaties zijn ook in België in de afgelopen jaren sterk teruggelopen (VILT). Om de populaties weer te herstellen, werkt de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) samen met boeren. Zij leggen graskruidenstroken, vogelakkers of kruidenrijke graslanden aan. VLM betaalt de boeren en maakt afspraken in beheersovereenkomsten. Daarin leggen zij vast hoe boeren de grond gaan gebruiken ten gunste van de akkervogels. Nu blijkt dat deze maatregelen succesvol zijn, de leefomstandigheden en de voedselvoorziening zijn verbeterd. De veldleeuwerik, de gele kwikstaart, de geelgors en de patrijs hebben er in ieder geval baat bij. In aangewezen gebieden streeft VLM er naar om 8 tot 10% van de landbouwgrond in dergelijk beheer te krijgen.

Het advies om maximaal één glas alcohol per dag te nuttigen slaat aan. Dat meldt het Trimbos instituut. Volgens nieuw onderzoek leefde in 2019 41,5% van de volwassen Nederlanders dit advies na. In 2014 was dat nog maar 37,5% (Telegraaf).

Laat dat stuk taart of die hamburger voortaan maar staan tijdens de lunch. Amerikaanse onderzoekers toonden aan dat 51 vrouwelijke vrijwilligers die eten nuttigden met hoge concentraties verzadigde vetzuren, zich minder goed konden concentreren op hun werk (DailyMail). Aten ze gezonde onverzadigde vetzuren, zoals vis en avocado, dan vertoonde het concentratieniveau geen dip. Dat zeggen ze.

Uit klimaatonderzoek van het KNMI en de Universiteit Utrecht komt naar voren dat het binnenland harder wordt getroffen door droge zomers dan de kustgebieden (NOS). In de kustgebieden valt meer neerslag in de zomer. Het binnenland is voor de wateraanvoer vooral afhankelijk van regen, terwijl de kustgebieden het nodige water uit rivieren kunnen putten.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken