In Amerika overlijden sinds 1991 steeds minder mensen aan kanker. De American Cancer Society spreekt in een recent rapport over een afname van 23%. Volgens experts van de Virginia Commonwealth University (VCU) is dit deels te danken aan maatregelen ter verbetering van de volksgezondheid, sociale veranderingen en een veranderd beleid. Voorbeelden hiervan zijn het rookverbod op veel plaatsen en het heffen van forse accijnzen op tabak.

Sociale norm
“Het rookverbod in vliegtuigen of restaurants heeft de sociale norm veranderd,” zegt Steven Woolf van VCU. “De samenleving is erop afgestemd dat roken slecht voor je is.” Daarbij helpt de nadruk op andere leefstijlaanpassingen, zoals een gezond eetpatroon en voldoende sporten, om het aantal doden door kanker terug te dringen. Ook overlijdens door andere ziektes als hartfalen en diabetes lopen hierdoor terug.

Als je stopt met roken, gezond eet, regelmatig sport en matigt met alcohol, kan één op de drie vroegtijdige overlijdens voorkomen worden
Hoewel in 21 Amerikaanse staten kanker nog steeds doodsoorzaak nummer 1 is, bestaat de hoop dat de trend zich voort blijft zetten dankzij een grotere bewustwording, meer onderzoek en betere behandelingen, vooral bij mensen met lagere inkomens. Gordon Ginder, van het VCU Massey Cancer Center: “Er zijn 14,5 miljoen overlevenden van kanker die vandaag nog leven dankzij verbeterd onderzoek, patiëntenzorg en educatie. Door steeds nieuwe ontdekkingen is er een grote kans dat mensen met kanker vaker overleven en een betere kwaliteit van leven houden."

2016
De verwachting is dat er in 2016 in de VS nog altijd 600.000 mensen zullen overlijden aan kanker. Er blijft dus volop werk aan de winkel. Woolf: “Het leuke is dat als je een klein aantal leefstijlveranderingen doorvoert, dit niet alleen de kans op kanker of hartklachten verkleint, maar ook op andere ziektes. Als je stopt met roken, gezond eet, regelmatig sport en matigt met alcohol, kan één op de drie vroegtijdige overlijdens voorkomen worden.”

Fotocredits: No smoking sign, Stephen Shellerd

Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Dit artikel afdrukken