Afgelopen dinsdag zat ik met veel plezier te kijken naar Labyrint, ‘De kracht van licht’, over belichting in de tuinbouw met LED lampen. Een paar jaar geleden dacht iedere belichtende glastuinder dat hij binnen korte tijd zou kunnen overschakelen op de nieuwe rage: LED-lampen. Duurzaam, energiezuinig, noem de voordelen maar op. Nu, een paar jaar later, is het enthousiasme iets getemperd. Het is namelijk verdraaid moeilijk om grip te krijgen op het ideale kleurenspectrum dat groei en bloei moeten bevorderen. Labyrint bracht het genuanceerd.

Onze immer enthousiaste tuinder Rob Baan - u-weet-wel, die van de elektrische groenten van El Bulli's wereldberoemde Adrian Ferrán - twitterde na afloop: ‘Leuk hè. Bij mij werkt het gewoon.’ Baan doelt op zijn nieuwe kas, waar LED-verlichting hangt en de eerste kiemplantjes zijn geoogst. Waarop iemand weer reageerde: ‘Eisen microgroenten aan #belichting zijn niet zo hoog. Dus doe maar niet zo stoer dat je zo snel bent’.

Maar hoe zit het nu met dat LED-licht? Ik raakte aan de praat met Baan. Zou best eens willen kijken. “Weet je wat? Ik nodig jullie gewoon uit”, was zijn reactie.Rob heeft niks te verbergen en dus we hebben een datum geprikt voor wie het naadje van de kous wil weten:

dinsdag 28 december (nog net voor de langste nacht van het jaar), vanaf 16.00 uur in het Westland. Rob laat zijn nieuwe kas zien en nodigt lezers van foodlog.nl uit om te kijken en te discussiëren. Daarna verhuizen we naar de keuken waar Rob ons laat proeven van allerlei lekkers onder genot van een wijntje.

Wie belangstelling heeft is welkom. Graag hieronder melden. We begrenzen wel op een mens of twintig. Wie het eerst komt, die het eerst maalt.
Dit artikel afdrukken