Lavendel kende ik natuurlijk uit de tuin, als badolie en gedroogd in zakjes voor tussen de schone was. Als smaakgever in eten of drinken kon ik me er niets bij voorstellen. Net als u nu waarschijnlijk, dacht ik meteen aan wasmiddel, zeep en wasverzachter. Zou dat lekker wezen om te drinken?
Ja dus. Het lekkere drankje van die avond bleef in mijn achterhoofd hangen maar ik kon het niet kopen. Het winkeltje kwam er namelijk niet.

Omdat ons water tegenwoordig onthard wordt, smaakt het een tikje bitter. Dat kun je makkelijk maskeren door er een smaakje aan toe te voegen. Een paar blaadjes van de verveine (gekneusd, zo uit de tuin), een schijfje citroen, een paar drupjes Antésite (een ouderwets Frans dropdrankje dat je fors verdunt), of... een scheutje siroop.
Ik had dit voorjaar voor het eerst vlierbloesemsiroop gemaakt, buitengewoon simpel met een heerlijk fris resultaat. Het smaakte prima aangelengd met water en was zalig in pure vorm over de yoghurt of fromage blanc (tegenwoordig ook bij AH te koop en nog lekker ook). Toen de bodem van de fles in zicht begon te komen, begon ik alvast te bedenken waar ik nog meer siroop van zou kunnen maken. Er zijn legio mogelijkheden, als je het proces eenmaal kent en internet kunt raadplegen voor de details. Lavendel natuurlijk! Onze struiken waren al de hele zomer uitbundig bewerkt door de bijen en hommels. Van paars waren ze inmiddels naar grijs en bruinpaars aan het verkleuren. Toen ik las dat je voor lavendelsiroop geen ‘verse’ bloemetjes nodig hebt, maar uitgebloeide of zelfs gedroogde, was het zo gepiept

Het recept: één deel (kopje) suiker, twee delen water, 1 volle eetlepel lavendelbloemetjes. Suiker oplossen in het water, even laten koken, van het vuur en de lavendel er twee uur (of langer) in laten trekken. Daarna zeven (door een doek), de bloemetjes ook even uitknijpen, laten afkoelen en in een schone fles doen. Deze in de koelkast bewaren, met deze hoeveelheid suiker is het één maand houdbaar.
Het resultaat is een heerlijk aromatische siroop, met een verrassende smaak. Niet te zoet, net even anders en helemaal niet 'wasmiddelachtig'. Spannend over fruit, fromage blanc, of aangelengd tot lavendelwater.
De eerste fles siroop was in een paar dagen leeg. Voor ons vertrek uit Frankrijk naar Nederland heb ik dus nog maar een voorraadje gemaakt om mee naar huis te nemen - kunnen we hier tenminste ook genieten van onze eigen lavendel!

Mocht meneer Spa meelezen: lavendel Spa wordt een hit. Niet dat hij aan mij een koper zal hebben. Ik maak het voortaan zelf en maak voortaan maandelijks verse siroop van de paar handjes Franse bloemetjes die ik meenam. Die kun je desnoods bewaren tussen je onderbroeken. Tussen de lakens of handdoeken kan natuurlijk ook.
Dit artikel afdrukken