De afgelopen 20 jaar nam het aantal mensen dat te kampen had met honger en ondervoeding in Latijns-Amerika met bijna de helft af, van 68,5 miljoen naar 37 miljoen mensen. Deze regio ligt als enige op schema om het Millenium Goal van de Verenigde Naties, om in 2015 honger in de wereld gehalveerd te hebben, te halen.

Maar er doet zich een complicatie voor. Het hongerprobleem in Latijns-Amerika slaat om naar een obesitasepidemie, meldt Reuters.

Veel energie, weinig voedingsstoffen
In Latijns-Amerika heeft inmiddels meer dan 56% van de volwassenen overgewicht of zelfs obesitas. Dit is hoog vergeleken met het wereldwijde gemiddelde van 34%. Overgewicht komt voornamelijk bij de armste mensen van de samenleving voor.

Fastfood is in Latijns-Amerika tegenwoordig een goedkope optie om het hele gezin te voeden. En steeds meer mensen kiezen voor bewerkte voedingsmiddelen vol zout, suiker en vet. Experts verwachten dat de Latijns-Amerikaanse volksgezondheidssystemen overbelast raken en dat de toenemende obesitasproblematiek de economische groei zal remmen.

Mexico is er van alle landen het slechts aan toe. Hier kampt 70% van de volwassenen met overgewicht of obesitas. Experts verwachten dat obesitas de Mexicaanse economie meer dan 12,5 miljard dollar gaat kosten in 2017. De overheid voert een actief beleid om obesitas te verminderen, met onder andere een verbod op TV-reclames en een belasting op suikerdrankjes en junkfood. Ook andere landen grijpen in. Zo wil Puerto Rico een obesitasboete voor ouders van te dikke kinderen invoeren.

Als mogelijke verklaring voor de omslag voert de VN aan dat in het verleden de nadruk vooral op het verminderen van ondervoeding lag. Nu kijkt de VN naar het geheel. Yenory Hernandez-Garbanzo van de VN Food and Agriculture Organization (FAO) zegt op Reuters: “We gaven de gezinnen voeding met veel energie, maar we leerden ze niet om gebalanceerd te eten.” Overheden en voedingsprogramma’s zouden hun focus moeten verleggen naar het belang van voedsel met veel vezels en eiwitten, zoals groente en fruit.

Boosdoeners: Amerikaanse levensmiddelenproducenten
FAO voedingsdeskundige Melissa Vargas ziet in de grote (Amerikaanse) voedsel- en drankenbedrijven de belangrijkste kracht achter de oprukkende obesitas. “Een van de grootste problemen hier is de invloed van de voedselindustrie. Ze hebben een grote politieke invloed en geld voor advertenties.”

Fotocredits: '33 Karribean Vibrations 636', Team at Carnaval.com Studios
Dit artikel afdrukken