Het is een moeilijke zomer voor bierbrouwers. Het begon met een CO2-tekort tijdens het WK, de extreem warme zomer veroorzaakte een tekort aan bierflesjes in Duitsland. En nu dreigt ook nog een gerstgebrek.

In de belangrijkste gerstproducerende gebieden van Europa, Scandinavië, Noord-Duitsland en de Baltische landen, dreigt de gerstproductie dit jaar 30% tot 40% lager uit te vallen, meldt Bloomberg.

De prijs van gemoute gerst, een kerningrediënt van bier, is binnen 4 maanden met 65% gestegen. Enkele Duitse bierbrouwers hebben daarom hun prijzen al verhoogd.

De Nederlandse brouwer Heineken maakt zich weinig zorgen. “Wij betrekken onze gerst uit verschillende landen, ook uit landen waar de oogst juist goed lijkt uit te vallen,” zegt een woordvoerder in het Financieele Dagblad. “Gerst is bovendien slechts een element van de totale kostprijs.” Bovendien heeft Heineken sinds vorige week een ingang gevonden in de grootste biermarkt ter wereld: China. Wel zit Heineken met wat lagere marges in Brazilië die de waarde van het aandeel drukken. In dat land nam de brouwer Brasil Kirin over. Het bedrijf heeft lage marges omdat het op prijs moet concurreren met Heinekens veel grotere concurrent AB InBev. Heineken had verwacht Kirin sneller naar betere marges te trekken.
Bloomberg - Beer Makers Feel the Heat as Europe Braces for Barley Shortages
  • Deel
Druk af