In deze serie richten we iedere dag de spotlights op één van de genomineerden. Vandaag: Jeanette Oldenburg over kant en klare Voorgestoomde Couscous, Quinoa en Bulgur van Lassie.
Met welk product zijn jullie genomineerd?
Jeanette Oldenburg: “Wij zijn genomineerd met Lassie Voorgestoomde Couscous, Quinoa en Bulgur, kant-en-klaar. Het is een ideaal product voor de avonden (of middagen) waarop je weinig tijd hebt óf als je iets nieuws wilt proberen. De granen zijn gaar en kunnen zo in een salade of kort opgewarmd in een warm gerecht.”
De producten zijn naturel van smaak, zodat consumenten er naar wens zelf smaak aan kunnen geven“De producten zijn naturel van smaak, zodat consumenten er naar wens zelf smaak aan kunnen geven. (Zie Lassie’s productenwebsite voor de ingrediënten.) Onze ervaring is dat consumenten het prettiger vinden om zelf de smaak te bepalen. Toevoegen van smaak limiteert de kopersgroep.”
“Omdat de granen al bereid zijn en dus vocht bevatten is de stazak ideaal als verpakking. Voor een koude maaltijd knip je de verpakking open en voeg je de inhoud direct toe aan je gerecht. Voor een warm gerecht kan de verpakking direct in de magnetron of roerbak je de ingrediënten 2 minuten mee.”
Waarom hebben jullie dit product ontwikkeld?
“Uit diverse eigen onderzoeken, trends en publicaties zien we dat de gemiddelde Nederlander gezonder en gevarieerder willen eten. De maaltijd op het bord is in de loop der jaren veranderd. We eten bewuster vlees, meer groente, minder aardappelen en zoeken naar meer alternatieven.”
“Granen zijn zo’n alternatief met gezonde eigenschappen. Zo is couscous een bron van eiwitten en zijn quinoa en bulgur een bron van eiwitten en vezels. Granen zien we dan ook jaar op jaar in afzet en omzet groeien, maar het aantal huishoudens dat dit koopt (ruim 16%) is vergeleken met rijst (rond 80%) nog erg laag.”
Granen zijn zo’n alternatief met gezonde eigenschappen. Zo is couscous een bron van eiwitten en zijn quinoa en bulgur een bron van eiwitten en vezels“Bij Lassie zien we op basis van onder meer trends, recepten en maaltijdpakketten een toename van granen in online zoekgedrag. ‘Waarom kopen dan nog zo weinig huishoudens deze granen?’, vroegen wij ons af. Uit shopperonderzoek (gecombineerd met werkelijk koopgedrag) komt dat het bereiden van deze granen voor velen nog onbekend is of moeilijk lijkt. Hoe maak je het klaar of wat kun je ermee maken? Uit een ander onderzoek komt dat we in Nederland steeds korter koken, maar we willen wel vers en gezond koken, zonder gedoe.”
“Lassie voorgestoomde Couscous, Quinoa en Bulgur zijn de puzzelstukjes van gemak, gezond en experimenteren die mooi samenkomen. We bieden ultiem gemak en inspiratie met de makkelijk en snel (10 minuten) te bereiden recepten (gratis te downloaden via onze website).”
Wat zou de retail (nog meer) kunnen doen om de meerwaarde van gezonde producten beter op het vizier te krijgen van de consument?
“Er wordt gelukkig al heel veel ondernomen om gezonde producten meer aandacht te geven, zoals ruimte geven in het schap aan gezonde producten, voedingscoaches en aandacht aan gezonde recepten in de retailmagazines. Wij proberen consumenten te inspireren via onder meer een tv-campagne, social-media-posts, blogs, recepten op onze site, demonstraties in de winkel en displays met receptboeken.”
“Het veranderen van eetpatronen vergt veel tijd en aandacht. Blijven inspireren en laten zien hoe lekker en gemakkelijk een gezonde maaltijd te bereiden is, is het devies. Zet daarbij kleine stapjes.”
Verdient deze nominatie jouw stem? Ga naar de stemwebsite en kies daar jouw favorieten.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het gerecht op zich is ok. Dat je je eigen natuurlijke sojasaus (e.a.) kan toevoegen als zouting en smaakmaker... ipv dat dit dan te veel wordt, vind ik wel een pluspunt. Zolang het maar goed Noord Afrikaans/ Turks gekruid is bij die bulgur en couscous. (dat kan je niet van de consument verlangen). Anders verwacht ik er maar weinig van... eerder pasta dan met iets ander structuurtje.
Couscous kan een behoorlijk snel gerecht zijn (de snelste 'pasta'). Met voorgesneden roerbakgroenten (of zelf gesneden... scheelt weer in gasplastic en supermarktkoeling... en groentekeuze... ui moet), 2 eetlepels ras al hanout, wat gember, oregano en gerookte paprikapoeder, (knoflook,) harissa of sambal.. eventueel snel vlees... of roerei...feta... gehalveerde olijfjes... binnen 15 min op tafel. Kant en klare rucola sla erbij besprenkeld met balsamico, of wat dunne rode uienringen besprenkeld met citroen... Ik nomineer deze voor de 1e prijs.
En die slecht recyclebare sta zakken? Lijken nogal milieu onvriendelijk. Geen prijs waard. (vraag me ook af wat beter smaakt... diepvriesgerechten van Iglo - in beter plastic - of dit?.... kan daar geen oordeel over geven)
Ik heb altijd bedenkingen bij fabrieksmatige voeding. Is dat terecht in dit geval?
"De stazak ideaal als verpakking".
Ik heb geen idee? Waar wordt dat van gemaakt? Verbranden na gebruik? Reststoffen? Hergebruik? Vergelijk eens met andere verpakkingen?