image

Op de Universiteit van Amsterdam is een laser ontwikkeld die de microstructuur in ‘transparante’ levensmiddelen zoals emulsies in kaart kan brengen. Ook kan met de nieuwe technologie een driedimensioneel beeld worden geschapen.

Normaliter wordt een sample met een conventionele lamp belicht. Deze werkt echter niet bij transparante levensmiddelen of waneer een 3D-beeld nodig is. Met de laser is dit wel mogelijk.
De laser werkt op basis van ultrakorte pulsjes van infrarood licht. Moleculen reageren op deze pulsjes door deze te reflecteren op drie maal de frequentie van het inkomende licht. Deze reactie verloopt zo snel dat de moleculen niet worden beschadigd. ‘Het is alsof de moleculen een korte, maar hevige tik van de hamer krijgen’, aldus Rajesh Pillai, die op het project promoveert.

Unilever, die bij het project is betrokken, hecht grote waarde aan de techniek. De microstructuur speelt immers een belangrijke rol bij de smaak en de houdbaarheid van levensmiddelen. ‘Het is voor zo’n bedrijf ook interessant omdat de techniek met name bij emulsies inzicht biedt in de structuurveranderingen en in de grootte van de vetbolletjes’, aldus promotor Michiel Muller.

Volgens Muller heeft de techniek nog wel de nodige beperkingen. Zo kan het geen typering geven van een vetbolletje, bijvoorbeeld of het verzadigd- of onverzadigd vet betreft. ‘We willen dit wel in het vervolgtraject gaan onderzoeken. Dat hangt wel af of we voldoende fondsen kunnen binnenhalen.’

Muller stelt dat er in dit stadium nog niets bekend is over de veranderingen in de microstructuur en specifieke gevolgen voor de smaak en houdbaarheid. Ook dit zou in een vervolgonderzoek kunnen worden meegenomen.

bron: UVA
Dit artikel afdrukken