Dit kan betekenen dat je het geluk van een individu opoffert voor het grotere geluk van heel veel individuenUtilitarisme
Het utilitarisme kijkt vooral naar de consequenties van handelingen. Een handeling is volgens Singer juist als de consequenties ervan beter zijn of op zijn minst even goed als de consequenties van elke andere handeling waarvoor men had kunnen kiezen. Singers ethiek is dan ook op zoek naar een maximalisering van het goede. In zijn geval denkt hij dat het voorkomen van lijden het goede is waar we naar moeten streven. Voor Singer is het dan ook belangrijk om zo te handelen dat zoveel mogelijk mensen en dieren zo min mogelijke lijden. Dit kan betekenen dat je het geluk van een individu opoffert voor het grotere geluk van heel veel individuen.
Dieren
Opvallend hierbij is dat Singer het niet alleen over het tegengaan van het lijden van mensen heeft, maar ook van andere niet menselijke dieren. Met zijn dierenethiek is Singer wereldberoemd geworden. Zijn boek Animal Liberation is de bijbel van het Animal Liberation Front geworden, ook al distantieert hij zich van die beweging.
Voor Singer is een van de grote morele fouten die wij nog steeds maken dat we discrimineren ten opzichte van andere dieren. Hij noemt dit speciesisme en vindt dat hier verandering in moet komen. Voor Aristoteles en Thomas van Aquino bestonden dieren vooral om de mens te dienen. Kant zag een onderscheid tussen mens en dier op basis van zelfbewustzijn. Jeremy Bentham, de uitvinder van het utilitarisme, stelde dat het niet om de vraag gaat of dieren rede hebben of dat ze kunnen praten, maar of ze kunnen lijden.
Singer sluit zich hier bij aan. Pijn en lijden zijn even fout of het nu mensen zijn die ze ondergaan of dieren. Maar natuurlijk kunnen verschillende dieren wel verschillende belangen hebben.
Wereldwijde armoede
Singer is ooit beroemd geworden met zijn voorbeeld van een kind dat je in een vijver ziet verdrinken. In dat geval zul je in het water springen om het kind te redden, ook als dit betekent dat je je nieuwe dure schoenen verpest. Als we iets slechts kunnen voorkomen zonder dat we iets even belangrijks hoeven op te offeren dan behoren we dit te doen. Extreme armoede is slecht. Door geld te geven dat voor de donateur anders zou worden gebruikt voor luxe goederen kun je extreme armoede voorkomen, zonder iets op te offeren dat even belangrijk is. Singer roept dan ook iedereen op om te proberen minstens 5 procent van zijn of haar inkomen aan armoede bestrijding te geven. Hij heeft hiervoor de website en beweging 'the life you can save'' opgericht.
Hij ziet de beste oplossing in afspraken over hoeveel elk persoon op aarde mag uitstoten. Hiervoor moet je de totale hoeveelheid broeikasgas die zonder problemen geproduceerd kan worden berekenen. Vervolgens deel je dit door de wereldpopulatie en op basis daarvan krijgt elk land een quotumAls je strikt naar het utilitarisme zou kijken zou je kunnen denken dat vanuit die ethiek mensen gevraagd zal worden om zoveel weg te geven tot de ander evenveel heeft als zij zelf. Dit schikt veel mensen af. Singer kijkt hier heel praktisch naar. Hij vindt het belangrijk om een maximalisatie van geluk na te streven. Dit betekent concreet dat je niet teveel geld aan mensen moet vragen. Ze zullen dan minder snel geneigd zijn geld te geven. Maar je moet natuurlijk ook niet te weinig vragen.
Klimaatverandering
Het doel van de Earth Summit in 1992 was om de hoeveelheid broeikasgassen te stabiliseren op een laag niveau om gevaarlijke door mensen teweeg gebrachte veranderingen aan het klimaat te voorkomen. We zijn onderhand 20 jaar verder en er is weinig ten goede veranderd. We kunnen de veranderingen waarnemen en dreigen de controle erover te verliezen.
Singer vraagt zich af wat we hieraan kunnen doen. Hij ziet de beste oplossing in afspraken over hoeveel elk persoon op aarde mag uitstoten. Hiervoor moet je de totale hoeveelheid broeikasgas die zonder problemen geproduceerd kan worden berekenen. Vervolgens deel je dit door de wereldpopulatie en op basis daarvan krijgt elk land een quotum. Als je dan de landen de mogelijkheid geeft om onderling quota te verhandelen, geef je de rijkere landen meer speelruimte en kunnen de armere landen erop verdienen. Op het moment bestaat er echter helaas niet de politieke wil hiervoor.
Het houden van dieren voor de (vlees)consumptie draagt overigens behoorlijk bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Hierbij maakt het niet uit of het om de bio-industrie of de biologische sector gaat, de laatste stoot zelfs meer broeikasgassen uit. Het niet of minder eten van vlees draagt dus ook bij aan het milieu.
Deze tekst van Anouta de Groot verscheen op de Radboud Reflects-pagina van de Raboud Universiteit. De tekst is voor publicatie op Foodlog licht aangepast.
Voor Trouw maakte Marco Visscher een interview met Singer. Een citaat daaruit: "In landen als Burundi en Somalië is de CO2-uitstoot per hoofd van de bevolking zo klein dat hij wordt afgerond op 0,0. In de VS ligt dat getal op 16,5: ongeveer 10 ton meer dan het gemiddelde in de Europese Unie. En anders dan in Europa neemt de bevolking in de VS deze eeuw toe, met meer dan eenderde, ofwel zo'n 120 miljoen. Als we klimaatverandering willen bestrijden, zou het beter zijn als er minder Amerikanen zouden komen, want zij stoten veel meer broeikasgassen uit dan de 600 miljoen Nigerianen die er nog bij komen."
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#18, Pieter. De westerse mens consumeert heel veel, gewild en ongewild (omdat ie nu eenmaal vast zit bijvoorbeeld in naar zijn werk te gaan, en daarbij CO2 uitbraken moet, of omdat hij, ongevraagd of niet, de keuze moet hebben uit 100 soorten tomaten in de super). Ik heb ooit begrepen dat Donald Trump in zijn ééntje aardig wat ontwikkelingswerk zou kunnen doen. Laten we het dus over onszelf hebben (en Trump), alvorens we over 'de nigeriaan' beginnen. Ook ons slavernij-verleden, en onze economische positie daardoor (tja, waarom is Portugal daarin niet meegekomen?), verplicht ons daartoe (je kan in ieder geval de vraag stellen).
#13, Carolien, je stelt dat " Daarbij kan klimaatverandering (met meer honger en oorlogen op (relatief) korte termijn tot gevolg) dan juist heilzaam zijn", bij het laten uitsterven van de mensheid, en dat het welzijn van de dieren daarbij gebaat is. Echter, diezelfde klimaatverandering zal ook (negatief?) inwerken op het welzijn van dieren, denk maar aan al het ongemak wat eraan gaat komen: hittegolven en droogtes of juist overstromingen, vernietiging van habitat, discrepanties tussen allerlei ecologie (bijvoorbeeld mezen die geen rupsen kunnen vinden, omdat die rupsen al uitgevlogen zijn, of omdat de voedselplant voor die rupsen verdwenen is...door die klimaatverandering). Trouwens, Holthaus beschrijft in Grist een nieuw door klimaatverandering veroorzaakt weersfenomeen, het ontstaan van 'fire tsunamis', vuurstormen met 'pyrocumuli'; lijk mij ook niet bij te dragen aan het welzijn van dieren, noch dat van mensen.
#17 Verplichte sterilisatie kwaadaardig? Een knipje en wat ongemak een paar dagen. Over roken en drinken kunnen we kort zijn. Dankzij vooral de kindermarketing van de tabaks- en alcoholindustrie (noemen we even ook de 20,000 sekswerksters van Heineken, mannen zijn grote kinderen) vallen er 10 miljoen doden per jaar wereldwijd. Max Verstappen, onze meeste recente kinderlokker/pusher, draagt ook fors bij aan het groeiend aantal kinderen met problemen door energydrinks (nu 19,000 tussen 13 en 18 jaar).
Rokers en alcoholisten, die te vroeg dood gaan, hadden mits niet gerookt en matig gedronken, nog een significante bijdrage kunnen geven bij het ontlasten van de werkdruk van anderen. Doordat zij in Nederland niet de ware kosten (34 miljard voor roken en 9 miljard voor alcohol) betalen voor hun hard-drug verslaving (laten we geen mietjes zijn, van cannabis gaat niemand dood) hoeven te betalen, beroven ze juist de anderen van hun vrijheid. waar zijn de rokende oppasoma's en opa's? Wie doet het onderhoud op de tennisclub? Wie helpt in het verpleeghuis? Dat werk moet wel gebeuren. De niet-rokers en niet-drinkers moeten dus wekelijks uren extra werken omdat wij de blinde vlek hebben dat vrijheid voor ons betekent dat we de ander er voor laten opdraaien en dat we het betutteling noemen als we gepaste maatregelen tegen onze vrijheidsberoving nemen. Het is natuurlijk ook betuttelend als we vliegtuigpassagiers mee laten betalen aan NB hun eigen CO2-schade. Nu betalen ze niet of vrijwillig gemiddeld genomen 0.05% en is het soms goedkoper om het vliegtuig naar Milaan te nemen dan de trein naar Groningen.
Het stoppen van global heating vraagt onorthodoxe maatregelen en die moeten wellicht even wat autoritair zijn om het muntje te laten vallen en daarna kunnen we weer een feestje bouwen.
Sterilisatie, als mensen even wat zouden nadenken/mediteren, zouden ze het ook nog begrijpen en het uit vrije wil doen en zo het goede voorbeeld geven. Ik heb geen zoon/stamhouder, slechts twee dochters, die overigens geen ADHD hebben en (summa) cum laude afgestudeerd zijn. Het gaat om investeren in kwaliteit en balans en niet in kwantiteit en vrijheidsberoving van de anderen. Dan hebben we het nog niet over de zwakkere groepen, die we overleveren aan de commercie en daardoor vijf jaar eerder ter dood veroordeeld zijn en ook nog 14 jaar eerder chronisch ziek worden . Nee, vooral niet betuttelen, daar word ik misselijk van omdat wij op allerlei manieren geframed zijn dat vroeger sigaretten en nu alcoholconsumptie normaal is.
10 miljoen doden per jaar door tabak en alcohol. Daar kunnen de wereldverbeteraars Mao, Stalin, Hitler, etc. zelfs in hun beste tijd niet tegen opboksen. Zelfs Leopold van de Belgen (gefeliciteerd met jullie overwinning) scoorde maar 10 miljoen doden in Congo. En als we niks aan global heating en onze zieke vrijheid om te overconsumeren gaan doen en Afrika laten creperen, vallen er straks misschien in een jaar daar wel 500 miljoen doden. Leve de vrijheid! Leve de geen betutteling in onze amorele nepdemocratie. Nee, willen we een toekomst hebben, is er stevige heldere goed afgewogen actie nodig.
Daarvoor heb ik ook iQiQ ontwikkeld, wat nu o.a. bezig is met een masterplan voor Afrika.
Pieter ter Steeg #11 de grondwet is om de rechten van het individu te beschermen.
Verplichte sterilisatie van mannen na het tweede kind is gewoon kwaadaardig, het maakt niet uit of je intenties goed of fout zijn. Ze zeggen niet voor niets dat de snelste route naar hel is geplaveid met goede intenties. De zogenaamde wereldverbeteraars zijn bereid om de meest vreeslijke dingen te doen om de wereld zogenaamd te redden.
Als iemand zich kapot wilt drinken of roken moet diegene het zelf te weten, overheden zijn er om te voorkomen dat wij elkaar de hoofden inslaan, niet om ons te betuttelen zoals overbezorgde moeders vaak doen met hun kinderen.
Piet Hermus hoe kan ik dat nou weten Mao stond om veel dingen bekend naast zijn één kind politiek, hij stond ook bekend dat hij zijn volk liet verhongeren en dissidenten in kampen op te sluiten wat ook de bevolking van China uitdunde. Overigens heeft de één kind politiek ook voor veel leed gezorgd. Als je de grote van de gezinnen in India kun je beter de armoede aanpakken en de gezondheidszorg verbeteren, dan hoeven ze ook geen hoop (reserve) kinderen te hebben, voor hun oude dag.
"Met John Stuart Mills Utilitarianism (1861) heeft het utilitarisme pas echt gestalte gekregen"
Mill was een interessant, veelzijdig persoon.
Vooral bekend vanwege zijn "Principles of Political Economy", verdiepte hij zich ook in oorzakelijkheid, en was hij o.m. tevens voorvechter van vrouwenrechten.
Hij zou nu met zijn "sentient beings" (zowel Mill als zijn vader studeerden bij Jeremy Bentham)
zelfs ook nog als propagandist van dierenrechten gezien kunnen worden.