De pogingen van wetenschappers, fooddesigners en ondernemers om insecten op het menu te krijgen, hebben tot nu toe de aantrekkingskracht van de kleine beestjes nog maar weinig goed gedaan. Consument vinden insecten eng en vies om te zien.

Een Belgisch producent verwerkt insecten onherkenbaar in de Kriket, een voedzame reep met krekelvlees.

De reep ligt binnenkort in 120 Carrefour winkels en alle AVEVE-filialen in België. Dat meldt Vilt.
Insecten zijn een goed alternatief voor het eten van 'gewone' dierlijke producten, zoals vlees, vis en zuivel.

Voormalig VILT*-redacteur Michiel Van Meervenne startte anderhalf jaar geleden in Brussel met zijn zus Anneleen het bedrijf Kriket. Naast krekelmeel bestaat de reep uit noten, zaden en granen.
De snacks zijn al enige tijd online te bestellen en te koop bij kleine winkels zoals biologische supers. Binnenkort liggen ze ook in de schappen van de 2 grote winkelketens in België

Nederland zal snel volgen, zegt Van Meervenne: "In Nederland hebben we al een verdeler en de bedoeling is om daar tegen april of mei in de rekken te liggen van een 100 à 150-tal winkels. […] We willen bewijzen dat we met voedsel op basis van insecten wél een groot publiek kunnen bereiken."

Naast de huidige Kriketreep komt er binnenkort nog een nieuwe reep met chocolade en wordt er gewerkt aan nieuwe producten, zoals granola.

* Vilt (Vlaams infocentrum land- en tuinbouw) is een vakmedium voor boeren en de levensmiddelensector.
VILT - Vlaams infocentrum land- en tuinbouw - Kriket op de schappen bij Carrefour en AVEVE - VILT
  • Deel
Druk af