Onderzoekers van de Universiteit van Oxford hebben aangetoond dat de miljoenen jaren bestaande 'mierenlandbouw' een zeer efficiënte tactiek inzet, waar mensen nog heel wat van kunnen leren. Dat schrijft Phys.org

De ontlasting van mieren bevat stikstof, een belangrijke stof voor de groei van planten. Volgens de onderzoekers hebben miljoenen jaren van mierenlandbouw de fysiologie van planten veranderd. Bladsnijmieren deponeren hun uitwerpselen direct op de plant, waardoor voedingsstoffen voor de plant meteen in hoge concentraties beschikbaar zijn. Planten pasten zich aan door ultra-absorberende plantstructuren te ontwikkelen. Op deze manier kunnen planten efficiënter groeien.

“De snelheid waarmee planten stikstof kunnen opnemen, is een belangrijke beperking van de groeisnelheid van planten. De meeste planten, inclusief onze voedingsgewassen, nemen stikstof uit de grond op en worden dus niet van nature blootgesteld aan zeer hoge stikstofconcentraties”, zegt dr. Guillaume Chomicki, de hoofdonderzoeker van de studie.

Mieren doen aan wat je een vroege vorm van precisielandbouw zou kunnen noemen. Ze geven de plant precies de benodigde voeding op het juiste moment en in de juiste hoeveelheden.

De onderzoekers denken te kunnen ontdekken hoe de genetische basis van de door mieren beïnvloedde symbiose met planten zich ontwikkelde. Die kennis hopen ze te kunnen toepassen op de gewassen die mensen graag eten.
Phys.org - Ant farmers boost plant nutrition
  • Deel
Druk af