De publieke opinie èn beleidsmakers bewegen zich in de richting van het gebruik van biologische of ecologische bestrijding van ziekten en plagen. De afschaffing van conventionele pesticiden gaat in rap tempo door. Alternatieve (groene) gewasbeschermingsmiddelen komen te langzaam op de commerciële markt. Onderwijl klinken de berichten over insectensterfte steeds luider. Iedereen in de (Nederlandse) voedselketen zou meer richting deze groene ontwikkeling moeten bewegen. Maar hoe dan?

Landbouwpraktijken als Integrated Pest Management, de belofte van Integrated Crop Management en precisielandbouw zouden een antwoord kunnen zijn. Een vervelend commercieel detail: die vormen van land- en tuinbouw bestaan in het spectrum tussen conventionele en biologische landbouw. Voor de consument zit er echter niets tussen biologisch en ‘gangbaar’. Hoe creëer je dan toch onderscheid?

Thema’s
Ons tweede jaarcongres Landbouw zonder Chemie – Hoe dan? heeft drie hoofdthema’s:
 • Minder chemie in de praktijk: Van lichtgroen tot donkergroen, van drones en data tot integrated pest management. Welke mogelijkheden zijn er voor de Nederlandse agrariër?
 • Van beoordelingskader tot beleid: Nieuwe ontwikkelingen in de toelating van gewasbeschermingsmiddelen zijn op komst. Hoe kan de politiek de alternatieven stimuleren?
 • Van land op schap: Over het creëren van nieuw onderscheid en de commerciële waarde van Integrated Crop Management.

 • Voor wie is dit congres interessant?
  Dit congres is bedoeld voor iedereen die in de voedselketen actief is. Van gewasbeschermingsspecialisten, ontwikkelaars en fabrikanten van ecologische/biologische bestrijdingsmiddelen, beleidsmakers en -adviseurs (overheden en bureaus), toelatings- en handhavingsautoriteiten tot akkerbouwers, tuinders en melkveehouders. Zeker ook voor handel, verwerkers, retailers en out-of-home-formules; deelnemers uit die sectoren zullen zich samen met consumenten kunnen oriënteren op de marktkansen die meer en nieuwe duurzame vormen van bestrijding en land- en tuinbouw bieden.

  Informatie
  Meer informatie: zie de congreswebsite
  Datum: 15 april 2019
  Tijd: 10:00 – 18:00 uur
  Locatie: Fruit nl, Zijveling 1, 4032 NT Ommeren
  Prijzen (excl. btw):
 • €45 (agrariër/tuinder & betalend Foodlog-lid of EVMI-lid),
 • €95 (agrariër/tuinder & geen betalend Foodlog-lid of EVMI-lid),
 • €145 (niet-agrariër/tuinder & betalend Foodlog-lid of EVMI-lid),
 • €195 (niet-agrariër/tuinder & geen betalend Foodlog-lid of EVMI-lid).

 • Aanmelden: via het inschrijfformulier op de congreswebsite.

  Editie 2018
  Donderdag 28 maart 2018 organiseerde Foodlog de eerste editie van het congres Landbouw zonder Chemie – Hoe dan? Het was een spannende dag barstensvol uitstekende discussies en gesprekken met een mooi resultaat bovendien: er werd een basis gelegd voor open beleidsvorming over alle institutionele muurtjes heen. Lees hier over deze editie.

  Redactie
  Word lid

  Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


  Sponsoren
  Landbouw zonder chemie – Hoe dan? Tweede Editie: Integrated Crop Management wordt gesteund door de volgende sponsoren en partners.

  Hoofdsponsor

  Syngenta


  Founding Sponsor

  Koppert Biological Systems


  Overige Sponsors

  Plant Health Cure


  Looye Kwekers


  Partners

  Schulp Vruchtensappen


  van Iperen


  Artemis


  Bayer


  Mediapartners

  Agrifirm


  Glastuinbouw Nederland


  Nederlandse Fruittelers Organisatie


  CLM


  EVMI
  Dit artikel afdrukken