De publieke opinie èn beleidsmakers bewegen zich in de richting van het gebruik van biologische of ecologische bestrijding van ziekten en plagen. De afschaffing van conventionele pesticiden gaat in rap tempo door. Alternatieve (groene) gewasbeschermingsmiddelen komen te langzaam op de commerciële markt. Onderwijl klinken de berichten over insectensterfte steeds luider. Iedereen in de (Nederlandse) voedselketen zou meer richting deze groene ontwikkeling moeten bewegen. Maar hoe dan?

Landbouwpraktijken als Integrated Pest Management, de belofte van Integrated Crop Management en precisielandbouw zouden een antwoord kunnen zijn. Een vervelend commercieel detail: die vormen van land- en tuinbouw bestaan in het spectrum tussen conventionele en biologische landbouw. Voor de consument zit er echter niets tussen biologisch en ‘gangbaar’. Hoe creëer je dan toch onderscheid?

Thema’s
Ons tweede jaarcongres Landbouw zonder Chemie – Hoe dan? heeft drie hoofdthema’s:
  • Minder chemie in de praktijk: Van lichtgroen tot donkergroen, van drones en data tot integrated pest management. Welke mogelijkheden zijn er voor de Nederlandse agrariër?
  • Van beoordelingskader tot beleid: Nieuwe ontwikkelingen in de toelating van gewasbeschermingsmiddelen zijn op komst. Hoe kan de politiek de alternatieven stimuleren?
  • Van land op schap: Over het creëren van nieuw onderscheid en de commerciële waarde van Integrated Crop Management.

  • Voor wie is dit congres interessant?
    Dit congres is bedoeld voor iedereen die in de voedselketen actief is. Van gewasbeschermingsspecialisten, ontwikkelaars en fabrikanten van ecologische/biologische bestrijdingsmiddelen, beleidsmakers en -adviseurs (overheden en bureaus), toelatings- en handhavingsautoriteiten tot akkerbouwers, tuinders en melkveehouders. Zeker ook voor handel, verwerkers, retailers en out-of-home-formules; deelnemers uit die sectoren zullen zich samen met consumenten kunnen oriënteren op de marktkansen die meer en nieuwe duurzame vormen van bestrijding en land- en tuinbouw bieden.

    Informatie
    Meer informatie: zie de congreswebsite
    Datum: 15 april 2019
    Tijd: 10:00 – 18:00 uur
    Locatie: Fruit nl, Zijveling 1, 4032 NT Ommeren
    Prijzen (excl. btw):
  • €45 (agrariër/tuinder & betalend Foodlog-lid of EVMI-lid),
  • €95 (agrariër/tuinder & geen betalend Foodlog-lid of EVMI-lid),
  • €145 (niet-agrariër/tuinder & betalend Foodlog-lid of EVMI-lid),
  • €195 (niet-agrariër/tuinder & geen betalend Foodlog-lid of EVMI-lid).

  • Aanmelden: via het inschrijfformulier op de congreswebsite.

    Editie 2018
    Donderdag 28 maart 2018 organiseerde Foodlog de eerste editie van het congres Landbouw zonder Chemie – Hoe dan? Het was een spannende dag barstensvol uitstekende discussies en gesprekken met een mooi resultaat bovendien: er werd een basis gelegd voor open beleidsvorming over alle institutionele muurtjes heen. Lees hier over deze editie.

    Sponsoren
    Landbouw zonder chemie – Hoe dan? Tweede Editie: Integrated Crop Management wordt gesteund door de volgende sponsoren en partners.

    Hoofdsponsor

    Syngenta


    Founding Sponsor

    Koppert Biological Systems


    Overige Sponsors

    Plant Health Cure


    Looye Kwekers


    Partners

    Schulp Vruchtensappen


    van Iperen


    Artemis


    Bayer


    Mediapartners

    Agrifirm


    Glastuinbouw Nederland


    Nederlandse Fruittelers Organisatie


    CLM


    EVMI
    Dit artikel afdrukken