Dijkhuizen benadrukt consistent de boodschap die hij de tegenbeweging in Nederland al jaren voorhoudt: "We moeten straks negen miljard mensen voeden die ook nog eens steeds meer vlees en zuivel willen eten. Dat betekent een verdubbeling van de huidige productie, en dat met de noodzaak om minder grondstoffen en chemische middelen te gebruiken. Dat is een enorme opgave. Alleen de intensieve landbouw kan dat aan. Het geeft per hectare de hoogste opbrengst. Bovendien blijkt steeds meer dat de intensieve methode de minste milieuschade per kilogram product oplevert."
"Nederlandse boeren", zegt Dijkhuizen, "zijn wereldkampioen efficiëntie en duurzaamheid. Wij zijn de Usain Bolt van de voeding. De wereld zal straks lijken op Nederland. Het zal veel moeite kosten om de boodschap aan de mens te brengen dat juist intensieve landbouw het meest duurzaam is. Mijn grote zorg is daarom dat dit systeem wordt afgebroken, terwijl we het wereldwijd zo hard nodig hebben."
Over het wetsvoorstel van GroenLinks dat dieren meer ruimte wil geven om natuurlijk gedrag te vertonen, is Dijkhuizen kort en duidelijk: "Het is goed voor het dierenwelzijn, maar het vraagt meer grond en grondstoffen en het vergroot daarmee de uitstoot van broeikasgassen. Niet echt groen dus."
Fotocredits: Aalt Dijkhuizen, WUR
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Op twitter komt PvdD nu met kritiek op het salaris van Dijkhuizen. Tja.
De eerste commentaren op het interview http://is.gd/FjdIH6 maken duidelijk dat er veel onbegrip is ("Alleen diervrije landbouw kan de mensheid voeden!")
Dijkhuizen leeft in een grotere wereld dan de meeste nederlanders: hij zit aan tafel met China en SaudiArabia. Hij zegt " De wereld zal straks lijken op Nederland. ". Dat is natuurlijk maar beperkt waar: dichtbevolkte delta metropolen waar veel kapitaal is zullen overeenkomsten vertonen met Nederland. Het morele appel dat we meer eten moeten maken is dubbel: wíj moeten dat eten niet maken, dat moet dichtbij die dichtbevolkte gebieden. NL kan wel de systemen en kennis van de onderlinge afstemming die ervoor nodig is exporteren.
Jullie hebben blijkbaar ook last van klein nationalisme met oogkleppen?
Het is toch een beetje autistisch om te denken dat Nederland de wereld moet voeden.
eens… toch is het evengoed autistisch om niet te zien dat er een kans is voor nederland om de wereld te helpen zich te voeden.
Meer productie betekent in Nederland intensiever. Tegelijkertijd weet Dijkhuizen ook dat intensiever, als je efficient wil zijn, niet in Nederland kan. Daar is Nederland te duur voor. Intensief dus in Oost Europa of daarbuiten. Daar kan Nederland kennis voor leveren. Of dit sociaal wenselijk is, is de volgende vraag.
Ik ben het pertinent oneens met de stelling dat Nederland de wereld moet voeden met hier veel produceren. Intensieve varkenshouderij en tuinbouw (als voorbeelden) op deze manier zijn voorbij. Nederland moet boeren beschermen omdat die niet alleen voedsel produceren, maar ook het landschap onderhouden, en een educatieve functie hebben.
Bovendien kijkt Aalthuizen ook maar naar een deel van het probleem: alleen naar de productie. "We moeten straks negen miljard mensen voeden die ook nog eens steeds meer vlees en zuivel willen eten." Dat is een stelling, ik geloof dat niet. We zullen ons eetpatroon moeten aanpassen in het licht van schaarser wordende grondstoffen.
Ook wil ik graag weten waar de cijfers 'er is een verdubbeling van productie nodig' vandaan komen. Hoe reken je dat uit? Het aantal mensen op de wereld delen door het aantal beschikbare calorieën?