In het wild levende chimpansees hebben te kampen met de steeds verder oprukkende mens. Hun leefomgeving wordt bedreigd en verstoord doordat er steeds meer agrarische activiteiten plaats vinden. Waar het lukt, eten de chimpansees dan ook graag mee van de verbouwde gewassen. Dit tot ongenoegen van de betrokken boeren. De maatregelen die zij nemen, kunnen weer een extra bedreiging vormen voor de chimpansees. Die blijken echter over een opmerkelijk aanpassingsvermogen te beschikken. Ze gaan voortaan 's nachts op strooptocht.

Cameravallen
Dat ontdekten Sabrina Krief (Musée Nationale de l'histoire naturelle, Parijs) en haar team in Kibale, Oeganda. Ze zetten cameravallen rond een maisveld. Het veld was gescheiden van de omringende bossen door een olifantengracht van 3 meter diep en 3 meter breed. Op één plek vormde een omgevallen boom een brug en daar werden pootafdrukken van chimpansees gevonden en aangevreten maiskolven. De camera's deden 20 dagen (en nachten) lang hun werk. Maar liefst 14 keer werd een nachtelijke strooptocht geregistreerd.

Omdat chimpansees geen nachtdieren zijn, mag dit gedrag opmerkelijk heten. Ze zien namelijk, net als wij, maar heel slecht in het donker. De apen deden nog wat anders: ze gingen in grotere groepen dan normaal (8 in plaats van 3), moeders en baby's kwamen gewoon mee en in het veld waren ze rustiger en minder waakzaam dan overdag. Ze namen hun 'oogst' mee en aten die elders op.

Hoe de chimpansees tot hun nieuwe gedrag gekomen zijn, is vooralsnog onbekend. 'De onderzoekers denken dat het door mensen ingeperkte leefgebied de chimpansees heeft gestimuleerd om zich aan te passen - ze doen er hun voordeel mee dat er menselijke etenswaren voor het grijpen liggen', schrijft De Morgen.
Het onderzoek is verschenen in Plos One.

Wilde zwijnen snappen het ook
Er zijn meer dieren die zich snel weten aan te passen aan de oprukkende mens. Eind september opende de Limburgse landbouworganisatie LLTB een meldpunt voor schade aan landbouwgewassen door wilde zwijnen. In drie weken tijd zijn daar al 34 meldingen binnengekomen, schrijft Boerderij. De zwijnen tonen een voorkeur voor 'maïs, aardappelen en grasland', maar LLTB voorman Herman Mertens houdt zijn hart vast dat ze 'ook de 'duurdere' teelten van de open tuinbouw' zullen gaan ontdekken. Net zo min als chimpansees zijn wilde zwijnen niet voor één gat te vangen. Wat wij als landbouw zien, zien zij als natuur en voedsel dat ze lekker vinden en goed kunnen gebruiken.

Fotocredits: Kitty Terwolbeck
Dit artikel afdrukken