image Kwam deze week twee berichten tegen over de inmiddels populaire omega-3 en 6 vetzuren:

Britse boeren willen lamsvlees rijk aan omega-3 produceren
Negen schapenhouders in Wales zijn een proef begonnen met als doel een lam te produceren dat rijk is aan omega-3 vetzuren. De lammeren worden gevoerd met een mix van natuurlijke voeders die veel van deze vetzuren bevatten. Men wil vaststellen wat de beste voedermix is om het gehalte aan omega-3 in de spieren van de lammeren flink te verhogen.
De 9 boeren krijgen ondersteuning van de Hybu Cig Cymru-Meat Promotion Wales (HCC). De verwachting is dat lamsvlees dat veel gezonde vetzuren bevat, aantrekkelijker is voor de consument (bron: foodholland).
Ik denk overigens dat ze vergeten dat veel consumenten moeite hebben met lamsvlees vanwege het lieve poezelige lammetje......

Een ander bericht trok ook de aandacht:
Kaas met natuurlijke omega 3-vetzuren
In nauwe samenwerking met Nutreco-dochter Hendrix UTD, Rouveen Kaasspecialiteiten en een groep melkveehouders heeft kaasproducent Westland Kaasgroep een volle en romige kaas ontwikkeld met een verhoogde hoeveelheid omega 3-vetzuren en CLA. De kaas, die onder de naam ‘Weidenaer’ op de markt wordt gebracht, speelt in op de groeiende behoefte aan gezonde voeding. De bijzondere eigenschappen van de kaas worden op natuurlijke wijze verkregen, zo meldt Agriholland uit Wageningen.
Omega 3-vetzuren zijn belangrijk voor het menselijk lichaam, dat deze vetzuren echter niet zelf kan aanmaken. Vanwege hun gunstige effecten op onder andere hart en bloedvaten en de hersenfunctie worden deze vetzuren aan steeds vaker aan voedingsmiddelen toegevoegd. Deze toevoegingen zijn meestal synthetisch en daarmee strijdig met de behoefte van consumenten aan natuurlijke ingrediënten. Westland heeft het idee uitgewerkt om een kaas te ontwikkelen met een van nature gezon¬de vetzuursamenstelling, zonder chemische of kunstmatige toevoegingen. Nutreco bleek in staat een natuurlijk voedingssupplement te ontwikkelen dat, via een aangepast voederregime van koeien, melk oplevert met minder verzadigde vetten en meer omega 3-vetzuren en CLA.
Na vijf jaar onderzoek heeft Hendrix UTD nu een gepatenteerd concept ontwikkeld. Gerichte managementadviezen en uitgebalanceerde voeders staan aan de basis van dit concept zodat de omegavetzuren op natuurlijke wijze direct in de melk terechtkomen die de koe produceert. Bovendien hebben de omega-3 vetzuren een gunstige invloed op de vruchtbaarheid en gezondheid van de koeien.
De bij het Weidenaer project betrokken melkveehouders passen een speciaal voederregime toe, waardoor de melk van hun koeien het hele jaar door de juiste hoeveelheid omega 3-vetzuren bevat. Zij ontvangen een extra premie per kilo geleverde melk. Gedurende het weideseizoen gaan de koeien dagelijks de wei in. Om dat aspect ook bij de consument onder de aandacht te brengen, is op een drinkinstallatie in de wei een webcamera geïnstalleerd waarop 24 uur per dag is te zien waar de koeien zijn en hoe het met ze gaat. Vanaf 1 juni staat het op De Weidenaer

De kaas is voorlopig bij 350 vestigingen van Super De Boer en Konmar verkrijgbaar. Als er van consumentenzijde voldoende belangstelling voor het product is wordt het project verder uitgebreid (bron: culinairnet).
Dit artikel afdrukken