image

Lucette heeft sinds afgelopen najaar een schaap geadopteerd, van een kudde op de Lemelerheide. Al snel kregen wij een heus certificaat en een knuffelschaapje thuisgestuurd. Later volgde de uitnodiging om op 4 maart 2006 naar de lammerendag te komen in hun schaapskooi. Omdat wij adoptie-ouders waren mochten we in de ochtend komen en werden we getrakteerd op, ja echt waar, beschuit met muisjes of krentenwegge. Ook waren de plaatselijke specialisten op een markt aanwezig. Een touwslager was met sisal in de weer. Een klompenmaker oefende zijn vak uit en er was een honing stand, waar we een bijzondere smaakvolle en lekkere heidehoning hebben aangeschaft. (vanochtend bij ons ontbijtje al van genoten) Ook was de winkel
Groene Marke aanwezig. Een boerderijwinkel in Ommen. Een initiatief van 12 agrarische bedrijven uit Ommen om tot het gezamelijk vermarkten van hun producten te komen. Dat het seizoen bij deze winkel een grote rol speelt, is duidelijk.

Wat mij bijzonder trof was de verkoop van de enige echte Vechtdal wijn van wijngaard ‘De Varsenerhof ’ beplant met meeldauw resistente druiven, die dus niet hoeven worden bespoten. Ik moest wel even achter mijn oren krabben toen ik dit tot mij liet doordringen. Wijn geproduceerd van 1 hectare druiven, naast de varkens die ze hoeden. De Regent en de Seyval zijn er dus aangeplant en wij hebben thuis nu een flesje wit en een flesje rood staan. Vanavond gaan we ze proeven (nee, niet met lamsvlees).

De familie Grootens is inmiddels aangesloten bij het wijngaardeniersgilde, dat zich sterk maakt voor Nederlandse wijnen. Ook kon mijn lieftallige echtgenote zich niet beheersen aan de stand om huisgemaakte advocaat met rozijntjes uit het dorpje De Krim- What’s in the name- en van die lekkere boerenkazen in te slaan, geheel tot mijn plezier overigens.

Als ik mij dan tussen dit kleine grut begeef en dat nieuwe leven aanschouw dan kan ik het niet laten om te denken - misschien vind je het morbide - dat zal straks lekker zijn.... als ze na een jaar - jaarlingen worden ze dan genoemd - afgespeend en afgeweid zijn.
Het gekke met lamsvlees is dat een lam twee jaar erover doet om een schaap te worden. Dus zijn er nog wel eens misverstanden over wat en hoe oud lamsvlees nu eigenlijk is.


Deze schaapskooi bevind zich achter Ommen, midden in het Vechtdal. Het toeval wilde dat ik gisteren op de site van FoodHolland kon lezen dat er ‘Goede marktkansen zijn voor biologische producten uit het Vechtdal!’ het rapport is gemaakt door de universiteit van Wageningen. Toeval? Subsidie blijkt in ieder geval niet nodig.

Het thema waar het gehele Vechtdal zich sterk voor gaat maken is: ‘ Met elke hap een beter landschap’ Het bijbehorende rapport is net verschenen en overhandigd aan de gedeputeerde uit Overijssel, Piet Jansen. Op een bijeenkomst ‘ Proef het Vechtdal’ werd een brochure gepresenteerd met de mooie titel: 'Pure Passie uit het Overijsselse Vechtdal'.

Dit soort initiatieven zorgen laat weer zien dat we best mogen geloven in de kracht van ons eigen, pure product. Als je met passie en overtuiging achter een product staat verkoopt het zich vanzelf. Wellicht iets om te overdenken voor de Stichting de Nieuwe Akker, waar ze authentieke rassen van ons voedsel proberen terug te halen.

Dit artikel afdrukken