Het Nijmeegse Delight Food komt volgens eigen zeggen als eerste met een lactose-vrij dessert op de Nederlandse markt. Basisbestanddeel is een lactosevrij melkpoeder van de Finse zuivelaar Valio.

Het familiebedrijf Delight Food presenteerde de producten – vanille-ijs en frambozengebak – op de Nationale Food Week. Eigenaar Marion Puts (links op de foto) stelt dat circa 10 procent van de Nederlanders lactose-intolerant zijn. ‘Voor deze consumenten zijn sojaproducten op de markt. Echter, niet elke consument is gecharmeerd van de sojasmaak.’
Volgens Puts heeft de lactosevrije zuivel met Valio’s melkpoeder dezelfde smaak als normale zuivel. Valio heeft een fysische methode ontwikkeld op basis van ultrafiltratie om de lactose uit de melk te krijgen. Het bedrijf beweert dat de zuivel slechts een honderdste procent lactose bevat.

Geen zoete smaak
Een bijkomend voordeel van deze fysische methode ten opzichte van de ‘oude’ enzymatische methode is dat de smaak niet wordt beïnvloed. In geval van de enzymatische hydrolyse waarin de lactose wordt afgebroken in glucose en galactose, wordt de smaak van de zuivel ietwat zoeter.

Valio kwam in 2001 al met het procédé op de proppen. Op haar thuismarkt Finland en Zweden verkoopt de zuivelaar al enkele jaren lactosevrije zuivel. Echter door de relatief lage prevalentie van lactose-intolerantie in Scandinavië probeert Valio samen met Tetra Pak de Noord- en Midden-Europese markt te bewerken. Naarmate men zuidelijker gaat, neemt de prevalentie toe. Azië is helemaal een droommarkt voor het product met een bevolking waarin 8 op de 10 consumenten lactose-intolerant zijn.

bron: EVMI
Dit artikel afdrukken