Al sinds 2005
Vorige week maakten wetenschappers van het Institut Pasteur bekend dat de betreffende bacteriestam, die eind vorig jaar 38 baby's ziek maakte, al in 2005 een salmonella-uitbraak met 146 ziektegevallen veroorzaakte en in de tussenliggende jaren ook 25 baby's ziek maakte. De tot op heden pers-schuwe Besnier lichtte, in een uitgebreid interview met de Franse zakenkrant Les Echos, toe dat dezelfde bacteriestam bij werkzaamheden vorig voorjaar opnieuw opgedoken is. Omdat de infrastructuur besmet blijkt, heeft Besnier nu besloten Droogtoren 1 volledig te sluiten.
Besnier zet dan ook vraagtekens bij de testresultaten van het externe laboratorium dat Lactalis gebruikt voor het testen van zijn producten. "We hebben veel vragen over de gevoeligheid van de analyses uitgevoerd door dit laboratorium. Het is heel moeilijk te begrijpen hoe het kan dat in de 16.000 analyses die in 2017 werden uitgevoerd op onze producten, niets gevonden werd." In de fabriek zelf werden namelijk wel salmonellabacteriën aangetroffen, in augustus en november. Na grondige schoonmaakacties en het groene licht vanuit het laboratorium werd de productie hervat. Lactalis scherpt in ieder geval de controles op zijn babyvoedingsproducten aan en schakelt een tweede onafhankelijk laboratorium in om de resultaten te borgen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hierbij een verkorte en iets aangepaste versie van wat er in het tijdschrift VMT VoedselVeiligheid staat over deze uitbraak:
Flessenmelkpoeder is niet steriel. Salmonella kan lange tijd overleven onder droge condities.
Het is wel uitzonderlijk dat een dergelijke uitbraak zich nog kan voordoen.
Nabesmetting vanuit de productieomgeving is de belangrijkste oorzaak voor de aanwezigheid van Salmonella in poedervormige zuigelingenvoeding.
Zo’n nabesmetting is eigenlijk nooit systematisch, maar juist incidenteel. Het niveau daarvan is ook altijd heel erg laag. Salmonella is ook nooit homogeen verdeeld in de poedermelk.
Waarschijnlijk heeft producent Lactalis de eindproducten vrijgegeven op basis van de analyseresultaten, zoals ook in de EU-wetgeving is aangegeven: Salmonella niet aantoonbaar in 30 monsters van 25 gram.
De kans om zo’n lokale nabesmetting door reguliere eindproductcontrole op te sporen is echter piepklein.
De Code of Hygienic Practice uit 2008 geeft niet alleen allerlei aanwijzingen hoe poeder voor flessenmelk te produceren, maar ook hoe de productie te bewaken.
Niet alleen door eindproductcontrole, maar vooral door analyses van lijnmonsters en controle van de beheersing van de productieomgeving door omgevingsmonitoring.
Het poeder wordt ook veilig door flessenmelk aan te maken met water van 70°C, zoals de WHO adviseert.
Salmonella in de productieomgeving is niet 'weg te poetsen' met de mededeling: "maar nooit in het eindproduct".
Je kunt voedsel niet veilig maken door veel te testen. Dat kan alleen door goed toepassen van voedselveiligheidssystemen, inclusief verificatie.
Dat Salmonella niet in het eindproduct is aangetroffen, is doodnormaal. Ik zou niet beschuldigend naar het lab wijzen, maar naar jezelf.
Het testen van alleen eindproducten is vaak te weinig en te laat.
Wat ik begrijp van mensen die betrokken zijn bij de productie van babyvoeding bij Friesland Campina: dit is in Nederland onmogelijk. Volgens zeggen zijn er zoveel procedures en controles dat zoiets ondenkbaar is.
Wat een indrukwekkend en ongelofelijk verhaal. Meer dan een decennium een probleem dat niet onderkend is. Op meerdere momenten in de keten kennelijk tekortkomingen. Kunnen wij er nog iets uit leren?