Ik ook trouwens. Daarom vielen mij gisteren op foodnavigator.com twee prachtige zinnen op: "The Food Safety Authority's traffic light system rates each product as high (red light), medium (amber light) or low (green light) in the four key nutrients (fat, saturated fat, salt and sugar), is used by firms including Sainsbury's, Waitrose, the Co-Op, Marks and Spencer and Asda.
However, some of the UK's biggest food manufacturers including Danone, Kellogg's, Kraft, Nestle and PepsiCo and retailers Tesco and Morrisons argue that, while the Guideline Daily Amounts' scheme is criticised for being too complicated, the FSA's traffic light labelling scheme is far too simplistic."
Geen dombo's dus in Engeland. Jammer alleen dat het National Heart Forum (NHF) kiest voor het simpele systeem. Reden: de uitgebreide labels "can mislead and confuse consumers trying to choose healthier foods when they are shopping". Toch dombo's dus. Natuurlijk is er een reden om het zo te stellen. De NHF zegt dat fabrikanten de boel misleiden door verwarrende additionele reclame teksten op de verpakking en andere trucs.
Simplex of complex. Het lijkt erop dat het niet uitmaakt of je door de hond of de kat gebeten wordt.
Toch word ik liever door de kat van het ingewikkelde label gebeten. Zo kun je tenminste nog eens een gerichte vraag stellen aan zo'n fabrikant. Of even stilstaan bij wat er in je k&k soepje zit.
Je zou er bijna iets gemeens van gaan denken: zou die handige Nederlandse industrie dáárom voor het totaal versimpelde IKB-label zijn?
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Update: het publiek wil het graag lekker makkelijk oftewel, zoals we het hier eerder noemden, op z'n 'dombo's'. Dit blijkt uit een Engels marktonderzoek:
The public overwhelmingly support "traffic light" food-labelling rather than the system adopted by much of the food industry, a survey suggests.
The Netmums website surveyed more than 17,000 parents, and found 80% backed traffic lights.
Tja. Vitamine D en cholesterol. Zo loop ik de hele tijd te prakkizeren over een correlatie tussen vitamine D-gebrek en het gebruik van statines. Heb jij hier inzichten in, Calvijn?
En een kenmerk van een abnormale cortisolcurve lijkt me dan weer dat er cholesterol wordt geproduceerd door je lever om door je bienierschors te laten omzetten tot cortisol.
Cholesterol is echter ook belangrijk voor allerlei andere lichaamsprocessen: Celwand"gedoe", vitamine D enz enz. Het zou zeer goed verklaren dat lang niet iedereen met een verhoogd cholesterolgehalte een hartaanval krijgt, maar dat er toch altijd weer een kleine relevante relatie wordt gevonden.
Het lijkt er dus op dat mijn drie hartinfarcten niet toevallig plaatsvonden in een periode van stress met gebrek aan slaap..... Suggesties mijnerzijds in die richting werden door artsen afgewinpeld; in de voorlichtingssessie van een cardioloog, aan patiënten die en hartinfarct hebben doorgemaakt, werden deze factoren ook niet genoemd.
P snapt het.