Samen met hoogleraar immunofarmacologie Johan Garssen van de Universiteit Utrecht bespreekt ze met Dick Veerman de impact van de nieuwe afvalmedicijnen Ozempic, Wegovy en Mounjaro.

In dit vierde en laatste gesprek in aanloop naar ons Foodlog Café @WFC op 26 november aanstaande (16-18 uur) in de Frisokazerne in Ede (direct naast station Ede-Wageningen) over afslankmiddelen komen Dankers en Garssen tot een heldere conclusie. De nieuwe medicijnen zijn een handige en effectieve techfix die overgewicht voorkomen en blijvend gewichtsverlies mogelijk maken. Maar ze pakken de kern van het probleem niet aan: het gemak en de verleiding van te veel, niet voedzaam maar wel lekker eten dat overal beschikbaar is. Dankers en Garssen roepen de medische en farmaceutische sector op in gesprek te gaan met de voedselindustrie. Het doel? Ontdekken hoe gezonder eten een steuntje in de rug kan krijgen van deze nieuwe afvalmedicijnen. Zo los je wel wat op.

Het gesprek is te beluisteren via Spotify, Apple Podcasts en SoundCloud.

Positief, kritisch en worstelend
Opvallend in de drie eerdere gesprekken is de positieve en tegelijk kritische en zelfs worstelende houding ten aanzien van de GLP1-agonisten zoals de medicijngroep waartoe de merkproducten Saxenda, Ozempic, Wegovy en Mounjaro van de farmabedrijven Novo Nordisk en Eli Liliy behoren. Luister naar de eerdere gesprekken met hoogleraar en diabetes-arts Hanno Pijl (Leiden), gezondheidsjournalist en chemica Hanny Roskamp, beleids- en voedselomgevingsonderzoekers Luc Hagenaars (UMC Amsterdam) en Maartje Poelman (WUR) en hoogleraar en obesitas-arts Liesbeth van Rossum (Erasmus Rotterdam) en farmacoloog en hoogleraar voedingsonderzoek Renger Witkamp (WUR) via deze link.

Marloes Dankers, Johan GarssenMarloes Dankers en Johan Garssen in het David de Wiedt-gebouw van de Universiteit van Utrecht


Foodlog Café @WFC over de nieuwe eetwerkelijkheid: 26 november in Ede (direct naast station Ede-Wageningen
Deze podcast is de vierde in de serie 'Eeuwig slank met een prikje Wegovy en weg met gezonder eten?' voor het Foodlog Café op dinsdag 26 november.
Foodlog organiseert elke laatste dinsdag van de maand een diepgaand debat over actuele thema's in het voedselsysteem. Voorafgaand aan het debat publiceren we vier podcasts, zodat je goed voorbereid kunt meepraten! Denk en praat mee met onze gasten uit de podcasts over de vraag van dit moment op het gebied van gezond eten: een prikje, minder ongezond eten, of allebei tegelijk? Zien we je op 26 november van 16.00 tot 18.00 uur? Meld je hier meteen aan.
Dit artikel afdrukken