De NVWA zelf doet zijn uiterste best de bacterie Xylella fastidiosa, want daar gaat het om, buiten de deur te houden. Zo controleert de NVWA aan onze buitengrens, bij importeurs en bij tuincentra. Mocht er zich een besmetting voordoen, dan staat er een crisisteam klaar. In Groot-Brittannië, dat dankzij de brexit de bacterie buiten de deur hoopt te houden, speuren burgerwetenschappers mee naar 'schuimbeestjes' - cicaden -, die de bacterie razendsnel verspreiden.

De gevolgen van zo'n besmetting zijn namelijk ingrijpend: "bij een uitbraak van Xylella fastidiosa moeten alle voor Xylella gevoelige planten in een straal van minimaal 50 meter rondom een besmetting vernietigd worden," zegt NVWA-crisisadviseur plantgezondheid Marieke van Lent. "In tuinen, boomgaarden, parken, bossen, overal. En in een straal van 2,5 kilometer rondom een besmet gebied mag 4 jaar lang geen vatbare plant meer vervoerd worden: het gebied gaat in quarantaine. Geen nieuwe planten in de tuin dus, maar ook geen handel voor tuincentra, telers en geen export.”

Dat neemt niet weg dat de bacterie, die onder meer de 'olijvenpest' op zijn naam heeft maar voor zeker 300 planten een directe bedreiging vormt, sinds een aantal jaar bezig is met een opmars in Europa. Hij is inmiddels gesignaleerd in Italië, Frankrijk, Portugal en Spanje, populaire vakantiebestemmingen. Tegen een besmetting is geen kruid gewassen (op de genoemde draconische maatregelen na).

Vandaar de oproep aan Nederlandse vakantiegangers. Houd die bacterie buiten de deur en laat die lavendel in Frankrijk!
Dit artikel afdrukken