Mensen dragen altijd bacteriën bij zich, ook in de ruimte. Door kosmische straling en het ontbreken van zwaartekracht verzwakt het immuunsysteem bij astronauten. Het ontbreken van zwaartekracht blijkt de groei van bepaalde bacteriën juist te bevorderen.

Duitse wetenschappers onderzochten of een speciaal beschermlaagje soelaas kan bieden. Ze lieten de astronauten 3 verschillende proefplaatjes aanbrengen op de wc-deur van het ruimtestation ISS. Het geheime wapen heet AGXX® coating.

Die coating bevat het edelmetaal ruthenium en zilver vanwege hun bacteriedodende eigenschappen. Door een chemische reactie tussen deze metalen vernieuwt de coating zichzelf. De werking is vergelijkbaar met bleekwater (chloor). Het tweede plaatje had een zilvercoating vanwege de anti-microbiële werking, het derde plaatje had geen coating.

Na 6, 12 en 19 maanden testen bleek het nieuwe laagje met 80% afname van aanwezige bacteriën relatief effectief, de plaat met alleen zilver had 21% minder bacteriën dan het 'kale' plaatje. De meest aangetroffen bacteriesoorten waren Staphylococcus, Bacillus en Enterococcus spp. De meeste bacteriën waren resistent tegen tenminste drie antibiotica. Gevaarlijke pathogenen zijn niet gevonden.

Gaat het wat oplossen? Nee, zegt Nathaniel Martin (hoogleraar biologische chemie aan de Universiteit Leiden) in De Volkskrant. "Dit soort organismen komt vrij veel voor. De meeste van de gevonden soorten leven gewoon op de menselijke huid en er zit niets onverwachts tussen. Het is nog niet zo dat de astronauten te maken hebben met een ziekmakende bacterie die tegen alle antibiotica kan, wat wel zorgwekkend zou zijn." Maar, met het oog op reizen voorbij de maan en Mars kan het zeker geen kwaad om gezondheidsrisico's uit te sluiten. "Je wilt geen nare dingen daarboven."

AGXX® coating is natuurlijk ook op aarde te gebruiken. In zorginstellingen vinden de nodige besmettingen met resistente bacteriën plaats. In de toekomst gaan we daar vast nog van horen.
Dit artikel afdrukken