5 augustus 2013 kan de lang verwachte doorbraak in de geschiedenis van de wereldvoedselvoorziening worden. Luidt de "stamcelburger" het einde in van slachthuizen én vegetarisme, of zal de van plantaardige eiwitten gemaakte mc²Burger het begin van het einde zijn van vlees op basis van dierlijke eiwitten? Ogilvy PR zal de stamcelburger presenteren aan een kleine selectie van journalisten op een geheime locatie in Londen. De Vegetarische Slager zal zijn vegetarische mc²Burger presenteren in samenwerking met het Londense restaurant Tibits voor iedereen die verslag wil doen van de grootste voedselrevolutie in de geschiedenis: een hamburger met alle kwaliteiten van een eerste klas rundvleesburger, maar zonder de daarmee gepaard gaande schade en met een food print die tenminste 7x kleiner is dan die van een gewone rundvleesburger.


Nog maar weinig mensen denken dat paardenkrachten noodzakelijkerwijs van levende paarden moeten komen, in de nabije toekomst zullen weinigen denken dat vlees noodzakelijkerwijs afkomstig zou moeten zijn van geslachte dieren.


Onderzoeker Mark Post (Universiteit Maastricht) maakt rundvlees door stamcellen te kweken in een Petrischaaltje. Zijn uitvinding zal nog tenminste twee decennia vergen voordat kweekvlees commercieel levensvatbaar zou kunnen zijn. Op laboratoriumschaal gekweekt vlees is een gedachte die voor het eerst geopperd werd door Winston Churchill in 1936, maar altijd fantasie is gebleven. Een concept dat is ingehaald door de tijd. Stamcelvlees zal nog steeds dierlijk materiaal nodig hebben om te groeien, en daardoor minder efficient zijn dan de directe benutting van plantaardige eiwitten voor humane consumptie. Inmiddels heeft de ontwikkeling van plantaardige vleesvervangers een vrijwel niet meer in te halen voorsprong opgebouwd ten opzichte van stamcelvlees. De nieuwe generatie vegetarische hamburgers is in een blinde test niet meer te onderscheiden van een reguliere rundvleesburger. Daarnaast smaakt de nieuw ontwikkelde 100% plantaardige kip zoals echte kip volgens poeliers en culinaire fijnproevers zou horen te smaken.


Om die reden heeft de Vegetarische slager de makers van de stamcelburger uitgenodigd voor een Burger Battle. Direct na de presentatie van de kweekvleesburger, zal de vegetarische mc2burger van de Vegetarische Slager gepresenteerd worden aan de pers in Londen, voor een directe vergelijking van smaak, structuur,bite, voedingswaarde en beleving.

Waar de presentatie van de kweekvleesburger vooral een fundraisingdiner is voor nieuw onderzoeksgeld, waarbij opmerkelijk genoeg niet geproefd kan worden door de wereldpers, maar alleen gekeken, organiseert Gourmetrestaurant Tibits samen met de Vegetarische slager een uitgebreide proeverij als afterparty, van de nieuwste lichting plantaardige vleesvevangers.

In 1900 presenteerde de Amerikaan Louis Lassen de eerste hamburger aan het publiek. De New York Tribune prees de innovatie en de lekkernij ontwikkelde zich tot Amerika’s meest bekende voedselproduct. In 2012 werd de Vegetarische Kip van de Vegetarische Slager op soortgelijke wijze geprezen door culinair recensenten Mark Bittman van de New York Times en Janneke Vreugdenhil van NRC. Kate Burt van The Independent kopte: “ Is This The End Of Meat?” Een volgende stap is het evenaren van de rundvleesburger door runderen als vleesleveranciers te vervangen door een machine die veel efficiënter en minstens net zulke lekkere burgers maakt van plantaardig materiaal.

Het bevrijden van dieren uit de voedselketens zal een enorm voordeel opleveren in termen van efficiency, dierenwelzijn, milieu en de wereldvoedselvoorziening. De vee-industrie beslaat 80% van het mondiale landbouwareaal. Runderen stoten methaan en lachgas uit, broeikasgassen die 25 respectievelijk 310 keer zo sterk zijn als CO². Het mestoverschot vervuilt grond en water. Al deze nadelen voor mens en milieu worden aangepakt door het rund te vervangen door een machine, net zoals het trekpaard is vervangen door PK’s onder de motorkap van landbouwtractors.

Waar een rund 1 kilo soja (als veevoer) omzet in 1 hamburger (en dat proces met de dood moet bekopen), maakt de Vegetarische Slager van 1 kilo soja tenminste 8 Vegetarische Hamburgers. Met een plantaardig dieet zouden we met het huidige landbouwareaal een veelvoud van de huidige wereldpopulatie kunnen voeden.
Een revolutie in de voedingsmiddelenindustrie is alleen mogelijk wanneer vegetarisch vlees goed genoeg is voor de culinaire top. De plantaardige kip, de visvrije palingsalade, de bacon en de beef van 100% groenten zijn volgens fijnproevers niet van echt te onderscheiden.
Zo zetten we de traditie van de ambachtelijke slagers voort op een innovatieve wijze, waarbij slachtdieren bevrijd worden uit de voedselketens. Bij de kweekvleesburger komen 6 van de 7 ingredienten (ei, alginaat, zout, bietensap,paneermeel,saffraan en kunstmatig gekweekt spierweefsel overeen met de ouderwetse vegaburger. Het meest logische is ook dat laatste ingredient te vervangen door hoogwaardig gestructureerd plantaardig eiwit dat niet van echt vlees te onderscheiden is.

Jaap Korteweg is oprichter van De Vegetarische Slager

De Vegetarische Slager begon in 2010 met 1 winkel in Den Haag. In 2013 groeide de slagerij uit tot 1.000 verkooppunten in Nederland, Belgie, Luxemburg, Portugal, Duitsland en Finland. Binnenkort worden uitbreidingen verwacht in o.m. UK, VS, Noorwegen, India, Australie, Brazilie en Nieuw-Zeeland.

NB: omdat het artikel werd aangeboden door Niko Koffeman werd hij hier per abuis als co-auteur vermeld. Dat hebben we inmiddels gecorrigeerd.

Fotocredits: Hanni Rutzler proeft de kweekburger, still uit video The Guardian
Dit artikel afdrukken