Nog maar weinig mensen denken dat paardenkrachten noodzakelijkerwijs van levende paarden moeten komen, in de nabije toekomst zullen weinigen denken dat vlees noodzakelijkerwijs afkomstig zou moeten zijn van geslachte dieren.
Onderzoeker Mark Post (Universiteit Maastricht) maakt rundvlees door stamcellen te kweken in een Petrischaaltje. Zijn uitvinding zal nog tenminste twee decennia vergen voordat kweekvlees commercieel levensvatbaar zou kunnen zijn. Op laboratoriumschaal gekweekt vlees is een gedachte die voor het eerst geopperd werd door Winston Churchill in 1936, maar altijd fantasie is gebleven. Een concept dat is ingehaald door de tijd. Stamcelvlees zal nog steeds dierlijk materiaal nodig hebben om te groeien, en daardoor minder efficient zijn dan de directe benutting van plantaardige eiwitten voor humane consumptie. Inmiddels heeft de ontwikkeling van plantaardige vleesvervangers een vrijwel niet meer in te halen voorsprong opgebouwd ten opzichte van stamcelvlees. De nieuwe generatie vegetarische hamburgers is in een blinde test niet meer te onderscheiden van een reguliere rundvleesburger. Daarnaast smaakt de nieuw ontwikkelde 100% plantaardige kip zoals echte kip volgens poeliers en culinaire fijnproevers zou horen te smaken.
Om die reden heeft de Vegetarische slager de makers van de stamcelburger uitgenodigd voor een Burger Battle. Direct na de presentatie van de kweekvleesburger, zal de vegetarische mc2burger van de Vegetarische Slager gepresenteerd worden aan de pers in Londen, voor een directe vergelijking van smaak, structuur,bite, voedingswaarde en beleving.
Waar de presentatie van de kweekvleesburger vooral een fundraisingdiner is voor nieuw onderzoeksgeld, waarbij opmerkelijk genoeg niet geproefd kan worden door de wereldpers, maar alleen gekeken, organiseert Gourmetrestaurant Tibits samen met de Vegetarische slager een uitgebreide proeverij als afterparty, van de nieuwste lichting plantaardige vleesvevangers.
In 1900 presenteerde de Amerikaan Louis Lassen de eerste hamburger aan het publiek. De New York Tribune prees de innovatie en de lekkernij ontwikkelde zich tot Amerika’s meest bekende voedselproduct. In 2012 werd de Vegetarische Kip van de Vegetarische Slager op soortgelijke wijze geprezen door culinair recensenten Mark Bittman van de New York Times en Janneke Vreugdenhil van NRC. Kate Burt van The Independent kopte: “ Is This The End Of Meat?” Een volgende stap is het evenaren van de rundvleesburger door runderen als vleesleveranciers te vervangen door een machine die veel efficiënter en minstens net zulke lekkere burgers maakt van plantaardig materiaal.
Het bevrijden van dieren uit de voedselketens zal een enorm voordeel opleveren in termen van efficiency, dierenwelzijn, milieu en de wereldvoedselvoorziening. De vee-industrie beslaat 80% van het mondiale landbouwareaal. Runderen stoten methaan en lachgas uit, broeikasgassen die 25 respectievelijk 310 keer zo sterk zijn als CO². Het mestoverschot vervuilt grond en water. Al deze nadelen voor mens en milieu worden aangepakt door het rund te vervangen door een machine, net zoals het trekpaard is vervangen door PK’s onder de motorkap van landbouwtractors.
Waar een rund 1 kilo soja (als veevoer) omzet in 1 hamburger (en dat proces met de dood moet bekopen), maakt de Vegetarische Slager van 1 kilo soja tenminste 8 Vegetarische Hamburgers. Met een plantaardig dieet zouden we met het huidige landbouwareaal een veelvoud van de huidige wereldpopulatie kunnen voeden.
Een revolutie in de voedingsmiddelenindustrie is alleen mogelijk wanneer vegetarisch vlees goed genoeg is voor de culinaire top. De plantaardige kip, de visvrije palingsalade, de bacon en de beef van 100% groenten zijn volgens fijnproevers niet van echt te onderscheiden.
Zo zetten we de traditie van de ambachtelijke slagers voort op een innovatieve wijze, waarbij slachtdieren bevrijd worden uit de voedselketens. Bij de kweekvleesburger komen 6 van de 7 ingredienten (ei, alginaat, zout, bietensap,paneermeel,saffraan en kunstmatig gekweekt spierweefsel overeen met de ouderwetse vegaburger. Het meest logische is ook dat laatste ingredient te vervangen door hoogwaardig gestructureerd plantaardig eiwit dat niet van echt vlees te onderscheiden is.
Jaap Korteweg is oprichter van De Vegetarische Slager
De Vegetarische Slager begon in 2010 met 1 winkel in Den Haag. In 2013 groeide de slagerij uit tot 1.000 verkooppunten in Nederland, Belgie, Luxemburg, Portugal, Duitsland en Finland. Binnenkort worden uitbreidingen verwacht in o.m. UK, VS, Noorwegen, India, Australie, Brazilie en Nieuw-Zeeland.
NB: omdat het artikel werd aangeboden door Niko Koffeman werd hij hier per abuis als co-auteur vermeld. Dat hebben we inmiddels gecorrigeerd.
Fotocredits: Hanni Rutzler proeft de kweekburger, still uit video The Guardian
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nee Hans, de slager heeft vergeten ze pootjes te geven.
Riny,
Kip van de vegetarische slager ? Krijgen die ook een vrije uitloop ? Dan ga ik het misschien proberen. De strategie om nieuwe producten aan te bevelen onder een referentie naar wat je verguist, vind ik marketing-strategisch niet slim maar dom, en zelfs een beetje vals. Het lijkt slim, om zo mensen over de brug te krijgen, maar dat maakt het juist tot een zwaktebod. Zo van plastic schoenen introduceren onder de merknaam ‘Leatherwealth’. Orwell zou gieren van het lachen. Hij prikte meer dan een halve eeuw dat soort trucs al door.
Dick, ik heb ook tegen mijn man gezegd: misschien moet ik er nog mee leren omgaan. Dat heb ik wel met meer voedingsmiddelen gemerkt: je moet een beetje feeling krijgen hoe je het klaar moet maken. De eerste paar keren is het vaak niks. Pas na wat ervaring leer je het goed klaarmaken. Dus..
Maar toch, ik deed het volgens de gebruiksaanwijzing. Wokken in de koekepan. Zonder toevoegingen. Een volgende keer zou ik in ieder geval kerrie toevoegen. Zonder kruiden is het niks.
Maar dan nog, ik koop het niet weer (ben ook geen vegetarier overigens, maar dacht dat het misschien wel een lekker en handig product was).
De buitenkant wordt snel taai, daar moet je ook mee uitkijken.
Heel naar: als je het in de pan doet, beneemt het al direct je eetlust door de lucht die er vanaf komt. Ruikt onaangenaam. (Al die tijd dat je het klaarmaakt, blijft het naar ruiken.)
Structuur is een hele verbetering vergeleken met ander imitatie-sojavlees.
Maar smaak, nee.
Riny, dan moet je ook uitleggen hoe je het klaarmaakte.
Ik heb het zelf meermalen mogen proeven, maar nog nooit zelf in de pan gedaan.
Heb de kip vd vegetarische slager geprobeerd vandaag.
Ik wil niemand het brood uit de mond stoten, en houd het daarom maar hier bij:
ik koop het niet weer.