De waarde van de wereldhandel in visserijproducten bedroeg in 2017 €136,5 miljard. Dat schrijft de website SeafoodSource naar aanleiding van de ‘World Seafood Map 2019’ van de Rabobank.

De kaart, die laat zien hoe de handelsstromen in vis lopen, is samengesteld door Beyhan de Jong, Animal Protein Analyst van Rabo Research en hier te downloaden.

De waarde van de wereldhandel in vis en zeevruchten steeg tussen 2012 en 2017, maar het handelsvolume steeg amper. De Rabobank voorspelt dat vraag en aanbod van de handel in seafood verder zullen toenemen. Die toename zal vooral komen van de handel in (gekweekte) schaaldieren en zalm. Op de Seafood Map loopt de dikste, zalmkleurige handelspijl van Noorwegen naar Europa. China is een groot exportland van vis, maar importeert ook veel, en steeds meer.

Rabobank verwacht dat vis wereldwijd een van de meest verhandelde voedingsproducten blijft. Verwerking tot nieuwe producten en de doorvoerhandel verhogen de waarde van de totale handel ook aanzienlijk. De handelsstromen zullen wel veranderen. Oorzaken daarvan zijn toenemend protectionisme, onzekerheid over handelsrelaties (door onder meer brexit en de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog), de groeiende viskweeksector en problemen met de aanvoer van andere soorten dierlijke eiwitten (bijvoorbeeld door de Afrikaanse varkenspest).

Deze week vindt in Brussel de grootste beurs van de vishandel plaats, de Seafood Expo Global.
Rabobank - World Seafood Trade Map 2019
Reageer
  • Deel
Druk af