'Hunkeren' naar iets lekkers kennen we allemaal. 97% van de vrouwen en 68% van de mannen hebben weleens te maken met zo'n hunkering, weten we uit onderzoek. Ben je gestresst of zit je in de put, dan uit die hunkering zich vooral in een onstuitbare zin in zoet (chocola!) en ander calorierijk 'comfort food'.

Is bewegen de 'trigger'?
Omdat ook uit ander onderzoek blijkt dat bewegen zorgt voor een positiever en actiever gevoel, vroegen onderzoekers zich af of bewegen wellicht deel uitmaakt van het mechanisme om je cravings te bedwingen. Diverse onderzoken laten immers zien dat intensief sporten de trek in snacks, met name chocola, doet afnemen. Dat onderzoek vond bij mensen met een normaal gewicht plaats.

Nieuw onderzoek, gepubliceerd in Plos One, toont aan dat dit niet alleen voor ‘normale’ mensen geldt, maar ook voor mensen met overgewicht. Een korte, maar inspannende wandeling vermindert de zin in zoete snacks. Ook voor de grootste chocoladefanaten en suikerjunks.

Wandelen versus stilzitten
Onderzoekers van de universiteit van Innsbruck namen 47 proefpersonen met overgewicht onder de loep. Ieder was gewend dagelijks suikerhoudende en calorierijke snacks te eten. Voor het experiment mochten ze drie dagen geen chocola eten.

De proefpersonen werden willekeurig in twee groepen verdeeld. De ene helft maakte een stevige wandeling van 15 minuten op een loopband. De andere helft fungeerde als controlegroep en zat stil. Vervolgens moesten alle deelnemers een zogenaamde Stroop-taak uitvoeren. Dat is een test die voor een hoog stressniveau zorgt.

Uitpakken en vasthouden, maar niet opeten
Hierna kregen alle proefpersonen een aantal zoete snacks voorgelegd. Ieder mocht zijn of haar favoriete lekkers uitkiezen. Dat moesten ze uitpakken en 30 seconden vast houden, maar ze mochten er beslist niet van eten. Dat stelde de onderzoekers in staat emotionele opwinding, hartslag en bloeddruk te meten. Hiermee bepaalden ze de mate van hunkering naar de snack.

Meer stress, sterkere hunkering
De stressniveaus liepen inderdaad hoog op. Dat bleek ook te gelden voor de hunkering naar snacks. Bij de proefpersonen die op de loopband hadden gewandeld, sloegen de meters echter aanmerkelijk minder uit. Hun zin in het lekkers was niet verdwenen, maar wel afgezwakt.

Een korte maar inspannende wandeling vermindert de zin in zoete snacks. Ook voor de grootste chocoladefanaten en suikerjunks
De onderzoekers concluderen: "Eventjes fysiek actief zijn, kan de hunkering naar zoete snacks bij mensen met overgewicht temperen. Als snacken een gewoonte is geworden bij mensen met overgewicht, kan het aanmoedigen om even kort te bewegen een waardevolle manier zijn om de consumptiedrang te beteugelen op momenten dat die persoon er bijzonder gevoelig voor is, zoals in stress-situaties of als er snoep voorhanden is."

Natuurlijk is dit niet opeens dé oplossing voor het obesitasprobleem. Maar ieder stukje inzicht in hoe we onze hunkeringen kunnen beïnvloeden helpt. Een beetje bewegen helpt immers - ook in andere opzichten - alweer een boel.

Fotocredits: ‘Hummm’ Christian Benseler
Dit artikel afdrukken