De Belgische supermarktketen Delhaize moet herstructureren om zijn kosten binnen te perken te kunnen houden. De plannen leiden tot veel onrust onder het personeel, dat al een paar keer naar het stakingswapen heeft gegrepen. De acties blijven niet zonder financiële gevolgen: de operationele kwartaalwinst van Delhaize België daalde in het derde kwartaal met maar liefst 51,3% ten opzichte van vorig jaar.

Kwartaalcijfers
Voor de internationale holding zijn de gevolgen minder negatief: Delhaize Group maakte 109 miljoen euro winst. De omzet steeg met 3,1% tot 5,46 miljard euro, vooral dankzij de omzetgroei in de VS (5,7%) en Zuid-Europa (3,7%), meldt RetailDetail.

In België daalde de omzet met -4,2%, om uit te komen op 1,2 miljard euro. De operationele winst halveerde van 35 naar 16 miljoen euro. Volgens het management is dit te wijten aan de 'zwakke zomer, minder marketinginspanningen en vooral de onzekerheid als gevolg van het deze zomer aangekondigde transformatieplan'.

Herstructurering zorgt voor veel onrust
In juni van dit jaar kondigde Delhaize België aan 14 eigen supermarkten te moeten sluiten en naar verwachting 2.500 banen in te moeten leveren. Dat leidde stakingsacties, gesloten winkels en lege schappen. Op dit moment lopen de onderhandelingsronden met de vakbonden.

'Significante impact op vierde kwartaal'
CEO Frans Muller gaf aan dat gespannen sociale situatie "waarschijnlijk een significante impact" zal hebben op de resultaten van het vierde kwartaal: "de omstandigheden [zijn] verslechterd. [..] We blijven vastberaden om onze activiteiten duurzamer te maken op lange termijn en zijn in dialoog met onze sociale partners om dit te verwezenlijken".

'Bijzonder moeilijke dialoog'
De sociale gesprekspartners zijn minder te spreken over de dialoog van de afgelopen weken. De socialistische vakbond stelt: ".. wat er gepresenteerd werd, was nog slechter dan wat we al gehoord hadden, meer bepaald rond flexibiliteit of polyvalentie van het personeel". De arbeidersbond ACV Voeding gaat nog verder: "Er is nog niet onderhandeld, wij hebben enkel kennis genomen van het nieuwe plan en vragen gesteld. [..] We hebben al meegedeeld dat we niet willen onderhandelen over de bruto looninlevering van 90 euro en een vermindering van de premies".

Fotocredits: Delhaize
Dit artikel afdrukken