Om de hoeveelheid verpakkingsafval te verminderen moet niet ingezet worden op de verpakking maar op de 'gewoonte' om goed voedsel weg te gooien. Dat concludeert de Britse Waste & Resources Action Programme WRAP in haar rapport 'Food We Waste'. Van al het in het Verenigd Koninkrijk gekochte voedsel wordt maar liefst 32% weggegooid, een kwart daarvan onberoerd en nog in originele verpakking.
totaal wordt jaarlijks voor 10 miljard Engelse ponden aan voedsel weggegooid, 32% van de totale uitgaven aan voedsel. Voor zo'n 2,3 miljard pond aan waarde is niet eens uitgepakt, en 1 miljard pond aan voedsel is niet eens over de uiterste houdbaarheidsdatum heen. Personen in een eenpersoonshuishoudens gooien gemiddeld 50% meer voedsel weg vergeleken met personen in huishoudens die uit meerdere personen bestaan.
Volgens WRAP gaan er in het Verenigd Koninkrijk dagelijks 1,3 miljoen ongeopende potjes yoghurt, 5.500 kippen en 440.000 kant- en-klaarmaaltijden de containers in. Het totaal uitbannen van deze verspilling zou de uitstoot van CO2 met 18 miljoen ton terugdringen, wat gelijk staat aan een reductie van het aantal autokilometers met 20%.
bron: WRAP met dank aan foodholland
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ja, de groenen wonen niet alleen in de stad. Ik heb slechts één keer per 6 weken een grijze vuilniszak met kunststof verpakkingsmaterialen (onvrijwillig gekregen, maar er zijn geen alternatieven) in te leveren, de rest wordt gerecycled als óf oud papier, óf compost...
Bij mij gaat alles op de composthoop en dus is weggegooid eten nog steeds van nut. Zeker op zandgrond.
Dick, je bent een geboren mansardeboer!
Je moet er toch meer gerucht aan geven. In België zouden we voor zoiets een daktuindersclub orprichten, enkel toegelaten voor leden die een dak hebben en er op willen boeren. De regionale TV komt vanzelf kijken, zelfs de BBC zal er voor omrijden.
Ik doe alvast niet mee, ik heb hoegenaamd geen feeling met planten kweken. Ik heb nu wel twee koekoeks in de tuin rondlopen, maar die doen het ook niet zo best.
"De ware groene woont in de stad!" - mooi gezegd.
Stel je voor dat we er ook nog eens groenten en fruit gingen verbouwen en dieren gingen houden. Daar schijn je maar zo een hele stad mee te kunnen voeden. Voor degenen die pas na sluitingstijd de poort uitgaan, is een bezorgserviceje aan de poort handig. Uitzoeken tussen de middag; even buiten wandelen. De stad is dus een groen- en gezondheidswalhalla. Het Nederlandse Voedingscentrum is in zijn opperste creativiteit aan de bierbuik begonnen, terwijl het zoveel leuker, lekkerder en effectrijker kan.
Dit lijkt me niet zo verwonderlijk in het licht van de eenmalige wekelijkse trip naar de supermarkt, een gebruik dat in GB nogal verspreid is. Een week voeding in één winkelstop plannen is niet zo makkelijk. Neem daarbij nog de verleiding waardoor je dingen koopt die je niet nodig hebt, doe daarbovenop een uitgelopen vergadering waardor je blijft uiteten en een onvoorziene uitnodiging, en het ongebruikte eten stapelt zich op.
Ik beslis elke dag opnieuw wat ik wil eten en loop dan bij de buurtwinkels langs. Dat is veel efficienter. De ware groene woont in de stad!