Hoe zit dat in Nederland eigenlijk?

Om de hoeveelheid verpakkingsafval te verminderen moet niet ingezet worden op de verpakking maar op de 'gewoonte' om goed voedsel weg te gooien. Dat concludeert de Britse Waste & Resources Action Programme WRAP in haar rapport 'Food We Waste'. Van al het in het Verenigd Koninkrijk gekochte voedsel wordt maar liefst 32% weggegooid, een kwart daarvan onberoerd en nog in originele verpakking.
totaal wordt jaarlijks voor 10 miljard Engelse ponden aan voedsel weggegooid, 32% van de totale uitgaven aan voedsel. Voor zo'n 2,3 miljard pond aan waarde is niet eens uitgepakt, en 1 miljard pond aan voedsel is niet eens over de uiterste houdbaarheidsdatum heen. Personen in een eenpersoonshuishoudens gooien gemiddeld 50% meer voedsel weg vergeleken met personen in huishoudens die uit meerdere personen bestaan.

Volgens WRAP gaan er in het Verenigd Koninkrijk dagelijks 1,3 miljoen ongeopende potjes yoghurt, 5.500 kippen en 440.000 kant- en-klaarmaaltijden de containers in. Het totaal uitbannen van deze verspilling zou de uitstoot van CO2 met 18 miljoen ton terugdringen, wat gelijk staat aan een reductie van het aantal autokilometers met 20%.


bron: WRAP met dank aan foodholland
Dit artikel afdrukken