Claims
Uit de analyse bleek dat de Britten de meeste claims vermelden; 35% van hun geteste producten bevatten een claim. Duitsers gebruiken de minste claims; slechts 16% van de producten heeft een claim. In totaal is 64% van de claims gericht op voedingswaarde, 29% op gezondheid en gaat 8% over ingrediënten die bevorderend zouden zijn voor de gezondheid. Vaak staan er meerdere claims op een verpakking vermeld. Wanneer een verpakking claims vermeldt, zijn dat er gemiddeld 2,6. Het hoogste aantal claims op 1 product was 17, op babyvoeding in Spanje en Duitsland.
Nederland
In Nederland bevat 25% van de producten een claim. Van deze claims gaat 64% over voedingswaarde, 30,5% over gezondheid en 0,05% zijn claims die de gezondheidseffecten van een ingrediënt benadrukken. Van de claims is 21% symbolisch; dergelijke logo's geven niet de samenstelling aan, maar zeggen de consument 'dit product is goed/beter voor je gezondheid'. Dat vooral komt door het gebruik van het Vinkje. Vergeleken met de andere landen gebruikt Nederland verreweg de meeste symbolische claims; op 12% van de onderzochte producten is een symbolisch logo terug te vinden, ten opzichte van 3-4% in de andere landen.
Voedingswaarde
De claims die zich in de vijf landen richtten op voedingswaarden, gingen in bijna alle gevallen (92%) over het bevatten van een bepaald nutriënt. In 1 op de 3 gevallen betreft dit vitamines en mineralen. Hierbij werden vitamine C en calcium het meest genoemd. Een kwart van de claims over voedingswaarde noemt vet, 12% suiker en 9% vezels.
Gezondheid
In de vijf onderzochte landen had 29% van de claims betrekking op de invloed op de gezondheid. Hiervan gaat 36% over een ingrediënt dat niet nader gespecificeerd is (bijvoorbeeld ‘Complete voeding voor optimale groei’) en 21% naar de invloed van het hele product (‘Cholesterolverlagend’).
Er zijn nauwelijks claims over het verminderen van het risico op ziektes (van 0,2% in Nederland tot 1% in Groot-Brittannië). Hetzelfde geldt voor claims die pretenderen dat een product beter is voor de ontwikkeling van kinderen (0% in Nederland tot 1,3% in Duitsland).
Regelgeving
Producten mogen niet zomaar een voedingsclaim vermelden, maar zijn hiervoor gebonden aan regels, zoals vastgesteld door de NVWA en de EFSA.
Fotocredits: 'Flintstones kids vitamins', Mike Mozart.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Jan Peter,
Wat zou jouw antwoord zijn op mijn laatste vraag in #4: wat wordt er m.b.t. die claims ingeprent en hoe werkt dat uit?
Toelichting: waar ik op doel is de associatie die zal ontstaan door de connectie tussen logo/claim en producent. Associaties zoals "product X en Y zijn gezond", of " ik moet er wel op letten dat mijn drankje vitamientjes zus en zo bevat, want dat is gezond", of de gouden ouwe "Oei, ik moet wel oppassen om niet teveel verzadigd vet binnen krijg, want dat is ongezond".
Daar valt erg veel over te zeggen. Belangrijkste conclusie uit vele meters hoge stapels onderzoek is dat bekendheid met product of merk de meest doorslaggevende aankoopmotief is. Het communiceren van claims helpt daarbij. De claim op zich doet vaak niet meer als in "gehoord dat het wel oké is".
Twee uitspraken blijven me altijd bij:
1. Ik kijk nooit naar reclame, ik koop alleen de bekende merken
2. (door een Unilever directeur) De helft van mijn reclamegeld is weggegooid. Ik weet alleen niet welke helft.
#1, Dennis: correctie, uit de fulltext blijkt dat op 17% van de Nederlandse producten uit de testset een voedingsclaim prijkte. Daarnaast bevatte 14% van de Nederlandse producten een gezondheidsclaim en 3% een nutriëntenclaim. In veel gevallen is sprake van overlap met meerdere claims. In totaal stond op 25% een claim. Ik heb de tekst aangepast.
De tabel geeft weer dat in Nederland 50 van de 239 claims 'symbolische claims' waren, dus 21% van de gevallen.
Nederland sprong er uit met het hoge aantal symbolische claims, dankzij het Vinkje. Dat beschouwden de onderzoekers als een 'general health claim'. In totaal stond op 12% van de Nederlandse producten een symbolische claim, melden de onderzoekers, opvallend meer dan in de rest van de landen (3-4%).
Ergo, marketing=reclame. Geloof jij reclameteksten Jan Peter?
In veel gevallen zal het verstand 'nee' antwoorden, maar reclame heeft, als ik mij niet vergis, zijn effect met name op onbewust niveau. Daar weet jij ongetwijfeld meer over dan ik. Maar als dat klopt, wat betekent dat dan voor gezondheidsclaims? Claims die zelfs goedgekeurd zijn door wetenschappers (commissie bij Vinkje, of de beoordelaars bij EFSA).
Anders gezegd: wat wordt er, met een commercieel doel, ingeprent en hoe werkt dat uit?
Zoveel claims, het lijkt bijna alsof het gebruikt wordt als marketingmiddel...
Zeg dat het niet waar is.