Het gehalte aan vitaminen en mineralen in vollegrondsgroenten is in de afgelopen twintig jaar fors teruggelopen, in sommige gevallen met wel meer dan vijftig procent.
Verschillende organisaties waaronder de Stichting Milieubewuste Veehouderij, het adviesbureau Team Ecosys en Aquarius Alliance, een samenwerkingsverband van boeren en wetenschappers, zeggen dat het injecteren van mest in de landbouwgrond de voornaamste oorzaak is. Dat melden de partijen in de Telegraaf. Het mest injecteren gebeurt zo agressief dat er te veel schadelijke stoffen in de bodem komen. Ook de landbouwuniversiteit van Wageningen meent dat deze praktijk de samenstelling van het bodemleven schaadt.
Noodklok
Onderzoek van de consumentenbond toont dat onze groente nauwelijks nog een nuttige stof als selenium bevat. Het gehalte is zo laag dat het niet meer te meten is. Dat komt omdat de bodem in feite dood is. Paul Blokker van de vereniging tot behoud van boer en milieu luidt de noodklok. ‘De gemiddelde Nederlander heeft een gebrek aan zink, ijzer, selenium, koper, magnesium. En heeft een fors tekort aan vitamine A. In veel groente zit tegenwoordig geen vitamine C meer. Dan hebben we het over vollegronds groenteteelt, zoals bloemkool, wortelen en andijvie. Het is er de afgelopen vijftien jaar uitgejast. Onze kasgroente, zoals tomaten en paprika, is nog wel steeds voedzaam, maar ook daar zit onvoldoende selenium in. In de hele wereld loopt het aantal mineralen en vitaminen in de voeding terug, maar in Nederland gaat het sneller dan elders.’
Kanker
Blokker wijst met zijn beschuldigende vinger naar de veranderende bodem. Het verandert de gewassen. ‘Waarom neemt diabetes in Nederland explosief toe? Omdat we ondervoed zijn. Diabetes is hard op weg om volksziekte nummer een te worden. Een op de drie Nederlanders krijgt tegenwoordig kanker. Dat is veel hoger dan waar ook ter wereld. Als we zo doorgaan komt de volksgezondheid in gevaar.’
Overgewicht
In ons land is het percentage van mensen met overgewicht vanaf 1993, het jaar waarin de mestinjecties werden verplicht, sterk toegenomen. Van 1981 tot en met 1993 steeg dit met ongeveer 0,3 procent per jaar. Vanaf 1993 steeg het aantal mensen met overgewicht met 0,9 procent per jaar. ‘Het is niet zo dat mestinjectie overgewicht veroorzaakt, maar dat door mestinjectie en door afname in het bodemleven de onbalans in planten van vitaminen, mineralen en spoorelementen is vergroot. Zo zijn met name zink, mangaan en chroom nodig voor de bloedsuikerregulatie.’ De grondonderzoeklaboratoria in Nederland, zoals het BLGG en ALNN, bevestigen dat de aanwezigheid van mineralen qua gehalte beneden het streefniveau uitkomt.
bron: distrifood
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De link van Jacobs #14 werkte niet meer. deze werkt wel.
De uitzending bij De Leugen regeert ging niet door. EVMI komt vandaag met de verklaring van Prof. Tiny van Boekel:
Volgens Van Boekel, als hoogleraar verbonden aan de Wageningen Universiteit & Research (WUR), haalden deze organisaties onderzoek van deze instelling aan dat vervolgens in een verkeerd perspectief is geplaatst.
Het ging hierbij om sociologisch onderzoek naar de beleving onder boeren van het mestbeleid. De Telegraaf interpreteerde vervolgens dat het gehele verhaal werd ondersteund met WUR-onderzoek.
Kwalijke zaak
'Dat vind ik al een kwalijke zaak omdat hiermee de geloofwaardigheid van onze instelling wordt aangetast. De beweringen zijn op zijn zachtst gezegd niet-gefundeerd. In een enkel geval slaan deze organisaties zelfs finaal de plank mis.'
Van Boekel stelt dat de partijen achter de verklaring de NEVO-tabellen van 2001 hebben vergeleken met cijfers van de Consumentenbond uit 2006.
'Zelfs als zouden zij cijfermateriaal uit eenzelfde periode hebben gebruikt, dan nog zou je geen dramatische achteruitgang in het vitaminegehalte hebben geconstateerd. Wel zijn er altijd fluctuaties die onder meer te maken hebben met seizoen, klimaat en ras.'
Van God los
Wat Van Boekel erger vindt, is dat deze organisaties impliciet de boodschap verkondigen dat het weinig zin heeft om groenten te consumeren. 'Zeker in een tijd waarin verschillende partijen de consument stimuleren om juist meer groente en fruit te eten.'
Het allerbontst vindt de WUR-hoogleraar de causale verbanden die worden gelegd. 'Het injecteren met kunstmest heeft niets te maken met het afnemen van het vitaminegehalte en zeker niet met opkomst van obesitas. Je moet echt van God los zijn om dat te beweren.'
Van Boekel zou afgelopen vrijdag met het bovenstaande verhaal verschijnen in het tv-programma De Leugen Regeert. Echter door ruimtegebrek blies het programma zijn optreden af.
Misschien moet dan juist foodlog.nl proberen de scoop te scopen door hem kritisch te benaderen en daar meteen werk van te maken.
Zolang wij nieuwsgierig zijn zal je dit fenomeen tegenkomen. Als we wachten, wat heel goed zou kunnen, en er eerst een onderzoek aan wagen dan mis je de scoop en de brandjes. Kom je dan de andere dag met het nieuws, met daarin je mening verweven dan ben je dus al oud nieuws aan het rondzingen. De opmerking van We leven naar de waan van de dag is voor bloggers de realiteit volgens mij.
Klakkeloze overname van berichten uit de Telegraaf. Distrifood - een vakblad -deed het. VMT deed het niet (verwijst naar de kanttekeningen van het VC en de Consumentenbond)[/url], maar voegt ook niks toe.
Hier gebeurde het ook weer eens, zij het met een gelukkig relevante vraag.
Hoe moeilijk is het kritisch te zijn op nieuws?