Ik zou weleens willen weten hoe het zit met zelf geteelde groenten.

Het gehalte aan vitaminen en mineralen in vollegrondsgroenten is in de afgelopen twintig jaar fors teruggelopen, in sommige gevallen met wel meer dan vijftig procent.
Verschillende organisaties waaronder de Stichting Milieubewuste Veehouderij, het adviesbureau Team Ecosys en Aquarius Alliance, een samenwerkingsverband van boeren en wetenschappers, zeggen dat het injecteren van mest in de landbouwgrond de voornaamste oorzaak is. Dat melden de partijen in de Telegraaf. Het mest injecteren gebeurt zo agressief dat er te veel schadelijke stoffen in de bodem komen. Ook de landbouwuniversiteit van Wageningen meent dat deze praktijk de samenstelling van het bodemleven schaadt.

Noodklok
Onderzoek van de consumentenbond toont dat onze groente nauwelijks nog een nuttige stof als selenium bevat. Het gehalte is zo laag dat het niet meer te meten is. Dat komt omdat de bodem in feite dood is. Paul Blokker van de vereniging tot behoud van boer en milieu luidt de noodklok. ‘De gemiddelde Nederlander heeft een gebrek aan zink, ijzer, selenium, koper, magnesium. En heeft een fors tekort aan vitamine A. In veel groente zit tegenwoordig geen vitamine C meer. Dan hebben we het over vollegronds groenteteelt, zoals bloemkool, wortelen en andijvie. Het is er de afgelopen vijftien jaar uitgejast. Onze kasgroente, zoals tomaten en paprika, is nog wel steeds voedzaam, maar ook daar zit onvoldoende selenium in. In de hele wereld loopt het aantal mineralen en vitaminen in de voeding terug, maar in Nederland gaat het sneller dan elders.’

Kanker
Blokker wijst met zijn beschuldigende vinger naar de veranderende bodem. Het verandert de gewassen. ‘Waarom neemt diabetes in Nederland explosief toe? Omdat we ondervoed zijn. Diabetes is hard op weg om volksziekte nummer een te worden. Een op de drie Nederlanders krijgt tegenwoordig kanker. Dat is veel hoger dan waar ook ter wereld. Als we zo doorgaan komt de volksgezondheid in gevaar.’

Overgewicht
In ons land is het percentage van mensen met overgewicht vanaf 1993, het jaar waarin de mestinjecties werden verplicht, sterk toegenomen. Van 1981 tot en met 1993 steeg dit met ongeveer 0,3 procent per jaar. Vanaf 1993 steeg het aantal mensen met overgewicht met 0,9 procent per jaar. ‘Het is niet zo dat mestinjectie overgewicht veroorzaakt, maar dat door mestinjectie en door afname in het bodemleven de onbalans in planten van vitaminen, mineralen en spoorelementen is vergroot. Zo zijn met name zink, mangaan en chroom nodig voor de bloedsuikerregulatie.’ De grondonderzoeklaboratoria in Nederland, zoals het BLGG en ALNN, bevestigen dat de aanwezigheid van mineralen qua gehalte beneden het streefniveau uitkomt.


bron: distrifood
Dit artikel afdrukken